“Ζωή και Υγεία”- βιολογικά, άρτος, αρτοσκευάσματα
Δεκέμβριος 2012

Ζoi_kai_Ygeia-02-09

Ζωή και Υγεία (02) Κατάστημα πώλησης βιολογικών προϊόντων διατροφής,
άρτου και αρτοσκευασμάτων
θέση Θεσσαλονίκη, Τσιμισκή 118
εμβαδόν 55τ.μ.
έτος 2012
αρχιτεκτονικός σχεδιασμός T&T Architects -Λίζα Τικταπανίδου, Διονύσης Τσάσης
γραφιστική επιμέλεια BE NICE
φωτογραφίες Στράτος Καλαφάτης, Λίζα Τικταπανίδου

Το κατάστημα αυτό, ήρθε να ολοκληρώσει την επιχείρηση Ζωή και Υγεία σε έναν και μοναδικό χώρο. Βρίσκεται στην οδό Τσιμισκή 118, στο ίδιο κτίριο, στα δεξιά και σε επαφή με το υφιστάμενο κατάστημα της εταιρίας Ζωή και Υγεία(1), γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα της λειτουργικής συνένωσης των δύο χώρων (υφιστάμενου και νέου) και τη διαμόρφωση ενός μεγάλου ενιαίου καταστήματος. Οι δύο χώροι διατάσσονται συμμετρικά ως προς την είσοδο του κτιρίου και εφάπτονται στο πίσω τμήμα τους.

Το σχήμα της κάτοψης που προέκυψε, σχήμα Π, έδωσε την ιδέα ενός καταστήματος- διαδρόμου, με μία και μοναδική είσοδο, στο νέο κατάστημα στα δεξιά και μία και μοναδική έξοδο, στο παλιό κατάστημα, στα αριστερά. Το ταμείο διαμορφώθηκε κάτω από την ξύλινη σκάλα του παλιού καταστήματος.

Ο νέος χώρος φιλοξένησε βιολογικά προϊόντα διατροφής, άρτο και αρτοσκευάσματα.

Επιλέξαμε να διαμορφώσουμε την ενότητα του άρτου και των αρτοσκευασμάτων στην είσοδο-υποδοχή του καταστήματος, για να μπορεί η ενότητα αυτή να λειτουργεί και ανεξάρτητα από το υπόλοιπο κατάστημα. Πτυσσόμενες γυάλινες πόρτες στην είσοδο, σύρονται στην άκρη και καταργούν το όριο μεταξύ πεζοδρομίου και καταστήματος, διευκολύνοντας αλλά και προσελκύοντας τους διερχόμενους για μία άμεση αγορά.

Ζoi_kai_Ygeia-02-12
Στη συνέχεια, αριστερά και δεξιά του κεντρικού διαδρόμου οργανώσαμε τις προθήκες των συσκευασμένων προϊόντων διατροφής ενώ στο βάθος, τοποθετήσαμε τα ψυγεία των γαλακτοκομικών και των αλλαντικών.
Η λογική του “μισού- μισού”, του “αριστερά- δεξιά” ή του “άσπρου-μαύρου” που ακολουθήθηκε στο αρχικό κατάστημα Ζωή και Υγεία (1), συνεχίσθηκε και εδώ, με τη διαφορά πως αντί για άσπρο και μαύρο, επιλέξαμε το κόκκινο και το πράσινο. Ωστόσο, οι χρωματικές ενότητες δεν οργανώθηκαν αυστηρά η μία απέναντι στην άλλη, αλλά συνδυάσθηκαν μεταξύ τους. Με το μαύρο και το λευκό χρώμα, στο δάπεδο, στις οροφές και σε κάποιες κάθετες επιφάνειες, επιχειρήσαμε να ενοποιήσουμε χρωματικά τα δύο καταστήματα ενώ το πράσινο, εφαρμόσθηκε και στο παλιό κατάστημα, στη θέση του ταμείου.

Ζoi_kai_Ygeia-02-15 zoe&ygeia-website_18 Ζoi_kai_Ygeia-02-13

Η νέα χρωματική γκάμα επιλέχθηκε για να σηματοδοτήσει τις νέες, διαφορετικές ενότητες προϊόντων που συμπλήρωσαν το κατάστημα, τα βιολογικά προϊόντα διατροφής.

Ζoi_kai_Ygeia-02-03  Ζoi_kai_Ygeia-02-02

zoe&ygeia-website_05  Ζoi_kai_Ygeia-02-06

Ζoi_kai_Ygeia-02-16  Ζoi_kai_Ygeia-02-14  Ζoi_kai_Ygeia-02-18

Οι προθήκες, είναι απλής κατασκευής και χαμηλού κόστους: συνεχόμενα ράφια από φυσικό ξύλο, αναρτώνται από συρματόσχοινα ή πατάνε πάνω σε μεταλλικούς ορθοστάτες.

Ζoi_kai_Ygeia-02-19  Ζoi_kai_Ygeia-02-21  Ζoi_kai_Ygeia-02-22

Ζoi_kai_Ygeia-02-20  Ζoi_kai_Ygeia-02-24  Ζoi_kai_Ygeia-02-25  Ζoi_kai_Ygeia-02-23

Ζoi_kai_Ygeia-02-27  Ζoi_kai_Ygeia-02-11  Ζoi_kai_Ygeia-02-10

Η λογική του αριστερά-δεξιά εφαρμόσθηκε και στην πρόσοψη του καταστήματος, με τη νέα πρόσοψη να αποτελεί εξέλιξη της υφιστάμενης, ένα δεύτερο φωτεινό ταμπλώ στη νέα χρωματική γκάμα, πάνω στο οποίο συνεχίζουν οι καμπύλες τροχιές  της πεταλούδας- εταιρικό σήμα της επιχείρησης Ζωή και Υγεία.

Ζoi_kai_Ygeia-02-07

Ζoi_kai_Ygeia-02-08