Ηγουμενίτσα – διώροφη μονοκατοικία με pilotis, garage και υπόγειο
Νοέμβριος 2012

Διώροφη μονοκατοικία με pilotis, garage και υπόγειο
θέση: Ηγουμενίτσα
εμβαδόν κυρίως κατοικίας: 162 τ.μ.
έτος: 2006-2012

Η κατοικία κτίσθηκε σε ένα έντονα επικλινές οικόπεδο, γωνιακό, με «πρόσωπα» σε βορρά και ανατολή. Στα δυτικά, στο πλάγιο όριο του οικοπέδου και σε ένα άνοιγμα τεσσάρων  περίπου μέτρων που άφηνε η γειτονική κατοικία οπισθοχωρώντας από το δρόμο, προσφέρονταν μία καταπληκτική θέα προς τη θάλασσα και τα ηλιοβασιλέματα του Ιονίου.

Hgoumenitsa_08

Η κατοικία αναπτύχθηκε σε δύο ορόφους πάνω από pilotis. Στον α’ όροφο διαμορφώθηκαν οι χώροι διημέρευσης (καθιστικό, κουζίνα, μπάνιο) και στον β’ όροφο, δύο παιδικά δωμάτια με κοινό μπάνιο και το υπνοδωμάτιο των γονιών με ιδιαίτερο μπάνιο και ιματιοθήκη. Στην pilotis διαμορφώθηκαν ο χώρος της εισόδου του κτιρίου, σε άμεση επικοινωνία με κλειστό χώρο στάθμευσης, ενώ κάτω από την pilotis, στο υπόγειο, το λεβητοστάσιο, η αποθήκη καθώς και ένα μικρό ανεξάρτητο διαμέρισμα φιλοξενίας, στη θέση όπου, εξαιτίας της  μεγάλης κλίσης του εδάφους, το υπόγειο γίνεται ημιϋπόγειο ως προς το δρόμο και ισόγειο ως προς το δάπεδο δύο μικρών υπόσκαφων αυλών (cours  anglaises), οι οποίες προβλέφθηκαν στη μελέτη.

Hgoumenitsa_37     Hgoumenitsa_36

Hgoumenitsa_38  Hgoumenitsa_39

Hgoumenitsa_40Hgoumenitsa_41

Η αρχιτεκτονική μελέτη επιχείρησε να οργανώσει την κατοικία με τρόπο ώστε να αξιοποιηθεί το πλεονέκτημα της εξαιρετικής θέας στα δυτικά, από όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους. Για το λόγο αυτό, η κατοικία υψώθηκε αφενός πάνω σε pilotis, κράτησε δε πολύ μικρή απόσταση από  το δρόμο στα βόρεια  του οικοπέδου, ώστε να εκμεταλλευθεί τη δυνατότητα της θέας που επέτρεπε η οπισθοχώρηση της γειτονικής κατοικίας. Έτσι, έγινε δυνατή η άμεση θέαση της θάλασσας από το καθιστικό στον α’ όροφο και τη βορεινή βεράντα του,  και από το δωμάτιο των γονέων και τη δική του αντίστοιχα βεράντα, στον β’ όροφο της κατοικίας.

Επιπλέον ζητήματα που όλες οι αρχιτεκτονικές μελέτες του γραφείου με θέμα την κατοικία, επιχείρησαν και  επιχειρούν να διαχειρισθούν είναι :

ο σχεδιασμός χώρων  με  πολλαπλούς, εναλλακτικούς προσανατολισμούς, ώστε να επιτυγχάνεται  φυσικός  και διαμπερής αερισμός, ηλιασμός και φυσική σκίαση,

ο σχεδιασμός ποικίλων, ως προς  τη γεωμετρία, τον προσανατολισμό και τις θέες τους, εξωτερικών υπαίθριων και ημιϋπαίθριων χώρων  που να προσφέρουν εναλλακτικές δυνατότητες αυλισμού  κατά τις διάφορες ώρες της ημέρας,

ο σχεδιασμός των επιμέρους  χώρων της κατοικίας με τρόπο ώστε να ανοίγονται σε πολλαπλές θέες και να επικοινωνούν οπτικά μεταξύ τους, διατεταγμένοι γύρω από ένα ή περισσότερα “κέντρα”, ταυτόχρονα με το σαφή διαχωρισμό των λειτουργιών, τόσο στον εσωτερικό, όσο και στον εξωτερικό χώρο της κατοικίας.

Hgoumenitsa_01  Hgoumenitsa_13

Hgoumenitsa_14  Hgoumenitsa_15

Οι δύο όροφοι της κατοικίας επικοινωνούν οπτικά μεταξύ τους διαμέσου ενός χώρου διπλού ύψους, ο οποίος πολλαπλασιάζει τις θεάσεις  εντός της κατοικίας και δίνει τη δυνατότητα αμεσότερης επικοινωνίας μεταξύ των κατοίκων. Ο χώρος αυτός, “ανοίγεται”στον εξωτερικό χώρο στα ανατολικά, με ένα διπλού ύψους υαλοστάσιο που δίνει τη δυνατότητα στο πρωινό ανατολικό φως να μπει πλούσιο στο εσωτερικό της κατοικίας. Στη συνέχεια, εξωτερικά, διαμορφώνεται μια ανατολική βεράντα με δύο ελεύθερες πλευρές, η οποία επικοινωνεί άμεσα με την κουζίνα και δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους να γευματίζουν εκεί όλες τις ζεστές μέρες του χρόνου, ακόμη και τα μεσημέρια του καλοκαιριού, μια που η βεράντα σκιάζεται φυσικά. Μια δεύτερη βεράντα στον ίδιο όροφο- ένας  ημιϋπαίθριος  χώρος διαμπερής  ως προς τον άξονα ΒΝ- είναι διαμορφωμένη σε συνέχεια του καθιστικού και σε επαφή με το δυτικό όριο του οικοπέδου. Επιτρέπει τη διαμπερή κίνηση του αέρα και αποτελεί έναν δροσερό εξωτερικό, στεγασμένο χώρο για όλες τις καλοκαιρινές ώρες. Στην αντίστοιχη θέση στον β’ όροφο, διαμορφώθηκε το ένα από τα δύο παιδικά δωμάτια, με διαμπερή προσανατολισμό, ενώ το δεύτερο κατέλαβε το χώρο πάνω από την κουζίνα, στα ανατολικά.

Hgoumenitsa_16 Hgoumenitsa_17 Hgoumenitsa_18

15C 15D Hgoumenitsa_19

Hgoumenitsa_20 Hgoumenitsa_21 Hgoumenitsa_22 Hgoumenitsa_24

Hgoumenitsa_25 Hgoumenitsa_26 Hgoumenitsa_27 Hgoumenitsa_28

Hgoumenitsa_29 Hgoumenitsa_30 Hgoumenitsa_31

Hgoumenitsa_32 Hgoumenitsa_33

Εξωτερικά, το κτίριο διαμορφώνεται από επιμέρους όγκους  και προβόλους, στοιχεία που συμπλέκονται μεταξύ τους  διαμορφώνοντας “κενά” και “πλήρη“. Όλες οι επιφάνειες  είναι χρωματισμένες στο ίδιο χρώμα, αφήνοντας στο φυσικό φως να αναδείξει την ογκοπλασία. Μικρές εκπλήξεις στο μονό-τονο εξωτερικό κέλυφος αποτελούν λίγες και συγκεκριμένες επιφάνειες χρωματισμένες έντονα και χαρούμενα.

Hgoumenitsa_03 Hgoumenitsa_04 Hgoumenitsa_06

Hgoumenitsa_05 Hgoumenitsa_07 Hgoumenitsa_09

Hgoumenitsa_11 Hgoumenitsa_10 Hgoumenitsa_12