“Γ.Δίγκας”- ιατρικά, ορθοπεδικά.
Απρίλιος 2013

digas-01

“Γ.ΔΙΓΚΑΣ- ΙΑΤΡΙΚΑ- ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ” Κατάστημα Πώλησης Ιατρικών-Ορθοπεδικών Ειδών
θέση Θεσσαλονίκη, Ερμού 41
εμβαδόν 180 τ.μ.
έτος 2013
αρχιτεκτονικός σχεδιασμός T&T Architects /Λίζα Τικταπανίδου, Διονύσης Τσάσης
γραφιστική επιμέλεια Minotaur digital arts
φωτογραφίες Στράτος Καλαφάτης, Λίζα Τικταπανίδου

Η εταιρία “Γ.ΔΙΓΚΑΣ-ΙΑΤΡΙΚΑ- ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ”, ειδικεύεται στην πώληση ιατρικού εξοπλισμού αλλά και ειδών καθημερινής φροντίδας ασθενών στο σπίτι.

Το νέο κατάστημα της εταιρίας στην οδό Ερμού 41, διέθετε αρκετά μεγάλο χώρο, ωστόσο η πολύ μεγάλη ποικιλία  των προϊόντων, μας επέβαλε μία αυστηρή προσέγγιση στο σχεδιασμό του, που αρχικά αφορούσε την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του. Η διερεύνηση της “εικόνας” του καταστήματος, διαμορφώθηκε παράλληλα με τις λειτουργικές επιλύσεις, με κεντρικό άξονα τη δημιουργία ενός σαφούς ,καθαρού και εύχρηστου χώρου, με φροντίδα στην διευκόλυνση των ατόμων μεγάλης ηλικίας και των Α.Μ.Κ.Δ.

digas-02  digas-03  digas-04

Τα προϊόντα του καταστήματος διακρίνονται σε δύο μεγάλες βασικές κατηγορίες: τα είδη ιατρικού εξοπλισμού (medical) που απευθύνονται σε επαγγελματίες της υγείας και τα είδη καθημερινής φροντίδας ασθενών στο σπίτι (home care) που απευθύνονται στον καθένα.

Αυτό μας οδήγησε στη διαίρεση του ισογείου χώρου σε δύο σαφείς ζώνες: τη medical, στα αριστερά της εισόδου και την home care, στα δεξιά και στο βάθος. Η διαίρεση αυτή υπογραμμίσθηκε τόσο με το lettering, όσο και με τη χρωματική αντίθεση στο δάπεδο.

Τα επιμέρους προϊόντα της κάθε κατηγορίας ομαδοποιήθηκαν, οργανώθηκαν και εκτέθηκαν σε διάφορες μικρότερες ενότητες με κατάλληλα διαμορφωμένες προθήκες ανάλογα με τα είδη των προϊόντων, κάτω από γραμμικές φωτεινές σημάνσεις.

digas-25  digas-22

004  005

007  002  008

Τα ογκώδη αντικείμενα καθημερινής φροντίδας (τροχήλατα καθίσματα και λοιπά βοηθήματα κίνησης και μπάνιου),εκτέθηκαν στο βάθος του ισογείου, δίπλα στο δοκιμαστήριο και το λουτρό των Α.Μ.Κ.Δ., ενώ τα ογκώδη στοιχεία του ιατρικού εξοπλισμού (καθίσματα, κρεβάτια, φωτιστικά σώματα, τροχήλατα τραπεζάκια εξεταστηρίων κ.λ.π., εκτέθηκαν στον ημιόροφο του καταστήματος.

Προϊόντα απευθυνόμενα σε επαγγελματίες φιλοξενήθηκαν και σε προθήκες διαμορφωμένες παράλληλα με τη σκάλα, στη ζώνη των medical.

Ο ημιόροφος απομονώθηκε ηχητικά αλλά όχι και οπτικά από τον υπόλοιπο χώρο, με την κατασκευή ενός γυάλινου διαχωριστικού-εσωτερικής βιτρίνας και φιλοξένησε επίσης τους βοηθητικούς χώρους του προσωπικού και το γραφείο της διεύθυνσης, σε θέση τέτοια ώστε να υπάρχει άμεση οπτική επικοινωνία με την είσοδο και το ταμείο του καταστήματος.

digas-05  digas-10  digas-11  digas-08

digas-13  digas-14

digas-15  digas-16  digas-17

Χρωματικά επιλέχθηκαν οι λευκοί και βεραμάν τόνοι, σε προθήκες, οροφές και δάπεδα καθώς και οι σκούροι γκρίζοι και μαύροι τόνοι σε επιλεγμένες θέσεις όπου θέλαμε να διαφοροποιήσουμε κάποια στοιχεία και να υποδηλώσουμε κάποιες διαφορετικές χρήσεις ,όπως στο ταμείο, και στο δάπεδο και τη βιτρίνα της ζώνης των medical. Τέλος, για να “διασκεδασθεί” η ασπρόμαυρη διχρωμία επιλέξαμε να εισάγουμε το ζεστό πορτοκαλί σε κάποια μικρά στοιχεία του χώρου και το φυσικό ξύλο στη σκάλα.

digas-19

digas-18  digas-20  digas-23  digas-24

digas-07  digas-27  digas-28

digas-26  digas-06