ιατρείο ψυχιάτρων
Σεπτέμβριος 2019

psychiatrist’s offices two offices with common waiting
location: Thessaloniki, Greece
area: 100 sq.m.
project year: 2018
architectural design: Liza Tiktapanidou, Dionysis Tsasis
photographs: T&T Architects

Ο χώρος, ένα διαμέρισμα στον 2ο όροφο ενός πολυώροφου κτιρίου της δεκαετίας του ‘70, σε σκοτεινό κεντρικό δρόμο της πόλης. Διαμπερής, με τους χώρους της πρόσοψης φυσικά υποφωτισμένους, σε αντίθεση με τους  χώρους της πίσω όψης, που φωτίζονται ευχάριστα μέσα από έναν ευρύ ακάλυπτο. Η ενδιάμεση ζώνη, που περιλαμβάνει την είσοδο, φωτίζεται αποκλειστικά τεχνητά.

Μέχρι σήμερα, το διαμέρισμα λειτουργούσε σαν κατοικία. Έπρεπε λοιπόν να επανασχεδιασθεί για να φιλοξενήσει τη νέα χρήση: τα ιατρεία δύο νέων ψυχιάτρων, με κοινή είσοδο , αίθουσα αναμονής και βοηθητικούς χώρους. Ο συγκρατημένος προϋπολογισμός δεν άφηνε μεγάλα περιθώρια για μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις. Απαιτούνταν μια “σοφή”  διαχείριση, ώστε ο χώρος, ταυτόχρονα με την προσαρμογή του στη νέα χρήση, να αποκτήσει ένα νέο ύφος και μία πολύ συγκεκριμένη ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την άποψη και επιθυμία των νέων ιδιοκτητών για τον επαγγελματικό τους χώρο.

Σημαντικό  και σχετικά χαμηλού κόστους εργαλείο αποτέλεσε το χρώμα, το οποίο χειρισθήκαμε με έναν λιγότερο “συμβατικό” και αναμενόμενο  τρόπο, επιχειρώντας να μετατρέψουμε τα μειονεκτήματα του χώρου σε πλεονεκτήματα. Με τη βοήθεια του χρώματος αλλά και του φωτισμού, άλλαξαν γεωμετρίες και αναλογίες, διαιρέθηκαν και ενοποιήθηκαν χώροι, υποδείχθηκαν νέες ενότητες, οι φωτεινοί χώροι έγιναν ακόμη πιο ευχάριστοι, ενώ οι σκοτεινοί περισσότερο υποβλητικοί.

   

Ένα διαχωριστικό από ξύλινα στοιχεία απομονώνει την αίθουσα αναμονής από την είσοδο και τους διαδρόμους, χωρίς να καταργεί τη μεταξύ τους οπτική συνέχεια, η οποία επιτυγχάνεται από ένα ενιαίο ξύλινο δάπεδο. Μια πορσελάνινη σόμπα, ένα porte manteaux και δύο ξύλινες πολυθρόνες-αντικείμενα που είχαν αφήσει  στο διαμέρισμα οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες-αξιοποιήθηκαν και επαναχρησιμοποιήθηκαν, αποτελώντας στοιχεία της νέας επίπλωσης και διακόσμησης των κοινόχρηστων χώρων. Οι χώροι των ιατρείων επιπλώθηκαν και διακοσμήθηκαν από έπιπλα, διακοσμητικά αντικείμενα  και πίνακες από τις προσωπικές συλλογές των νέων ιδιοκτητών.