Διαμέρισμα 30 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη
Μάιος 2019

 

Ένα pied a terre 30 τ.μ.
θέση:  Θεσσαλονίκη
εμβαδόν: 30 τ.μ.
έτος: 2018

Πρόκειται για ένα μικρό διαμέρισμα των 30 τ.μ.το οποίο ανακαινίσθηκε και διαμορφώθηκε σαν ένα pied-a-terre- ένας χώρος σύντομης διαμονής των ιδιοκτητών του όταν αυτοί επισκέπτονται τους φίλους τους στην Ελλάδα, απο τη μακρινή Καλιφόρνια όπου κατοικούν μόνιμα.

Η μελέτη έπρεπε να απαντήσει στα εξής ζητούμενα:

Να διαθέτει ένα αξιοπρεπές μπάνιο και μια μικρή αλλά πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα,να διαθέτει ικανούς αποθηκευτικούς χώρους και να δίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης φίλων για φαγητό και κουβέντα.

Επιχειρήσαμε να απαντήσουμε στα παραπάνω με τέτοιον όμως τρόπο που να μειώνει όσο ήταν δυνατόν την οπτική όχληση που δημιουργείται όταν διάφορα και διαφορετικά μεταξύ τους αντικείμενα και υλικά τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο,ειδικά σε πολύ μικρούς χώρους και τους κάνουν να μοιάζουν “ασυμμάζευτοι”,ασφυκτικά γεμάτοι και ως εκ τούτου ακόμη μικρότεροι.

 

Οι σχεδιαστικοί μας χειρισμοί ήταν:

η ελαχιστοποίηση των υλικών και η εφαρμογή τους σε όσο το δυνατόν ευρύτερες επιφάνειες

ο σχεδιασμός των απαραίτητων  επίπλων και  κατασκευών (ντουλάπες, ερμάρια, βιβλιοθήκες, πάσο και ερμάρια κουζίνας) με τρόπο ώστε να αποτελούν τμήματα ενός συνόλου με ενιαίο σχεδιασμό και όμοια υλικά.

ο σχεδιασμός του φωτισμού έγινε με τρόπο ώστε να φωτίζονται τα όρια του χώρου,”μεγεθύνοντας”τον οπτικά,σε αντίθεση με τον κεντρικό φωτισμό που θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα .