“το Ελληνικόν”, στα “Λουλουδάδικα”
Σεπτέμβριος 2012

ELLINIKON-komninon-07

Green Family, «το Ελληνικόν»  Κατάστημα πώλησης φυτικών και βιολογικών προϊόντων
θέση Οδός Κομνηνών, Θεσσαλονίκη
εμβαδόν 55 τ.μ.
έτος 2012
αρχιτεκτονικός σχεδιασμός T&T Architects /Λίζα Τικταπανίδου, Διονύσης Τσάσης
γραφιστική επιμέλεια BE NICE
φωτογραφίες Guy Brochard

Το κατάστημα αυτό, της εταιρίας Green Family “το Ελληνικόν”, βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην περιοχή των Λουλουδάδικων,  απέναντι από το Οθωμανικό μνημείο του λουτρού της Αγοράς (Παζάρ Χαμάμ), στην οδό Κομνηνών.

Το στοιχείο της γειτνίασης του καταστήματος με το Οθωμανικό μνημείο, σε συνδυασμό με τη γεωμετρία του χώρου (μικρή όψη, μεγάλο βάθος και ύψος) μας οδήγησε σε κάποιες σχεδιαστικές αποφάσεις, που διαφοροποιούν εν μέρει το κατάστημα της οδού Κομνηνών από τα υπόλοιπα καταστήματα της εταιρίας Green Family “το Ελληνικόν” και του προσδίδουν ένα ιδιαίτερο ύφος.

Άλλωστε, αρχιτεκτονική μας θέση είναι, πως η εφαρμογή μιας συγκεκριμένης ιδέας (concept), οφείλει κάθε φορά να παίρνει υπόψη της τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώρου αλλά και του τόπου στον οποίο αυτός βρίσκεται, στοιχεία που θέτουν νέα δεδομένα, εμπνέουν και επαναπροσδιορίζουν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Στη περίπτωση λοιπόν του καταστήματος της οδού Κομνηνών, οι επίπεδες οροφές των προηγούμενων καταστημάτων αντικαταστάθηκαν από ένα θόλο.

ELLINIKON-komninon-08  ELLINIKON-komninon-13

Ο θόλος επιχρίσθηκε με κονίαμα στην απόχρωση της ανοιχτής ώχρας, παρόμοιου σε εικόνα και ύφος με του χαμάμ και φωτίσθηκε από γραμμικά φωτιστικά στοιχεία, τοποθετημένα στις γενέτειρες και την κορυφή του.

Ο φωτισμός των προθηκών κρεμάσθηκε με συρματόσχοινα, αφήνοντάς τον θόλο ανέπαφο.

ELLINIKON-komninon-16  ELLINIKON-komninon-15

ELLINIKON-komninon-18

ELLINIKON-komninon-09  ELLINIKON-komninon-11  ELLINIKON-komninon-10

ELLINIKON-komninon-12  ELLINIKON-komninon-17

ELLINIKON-komninon-06 ELLINIKON-komninon-19