το “Ελληνικόν” στο Βόλο
Σεπτέμβριος 2020

Green Family” το Ελληνικόν” Κατάστημα πώλησης φυσικών και βιολογικών προϊόντων
θέση οδός Ιάσωνος και Τοπάλη, Βόλος
εμβαδόν 105 τ.μ.
έτος 2019
αρχιτεκτονικός σχεδιασμός T&T Architects /Λίζα Τικταπανίδου, Διονύσης Τσάσης

Το νέο κατάστημα της Green Family “το Ελληνικόν” στο Βόλο, είναι ένα γωνιακό κατάστημα,πάνω σε μια κεντρική αρτηρία της πόλης,την οδό Ιάσωνος.

Τα πολύ στενά πεζοδρόμια και το καυσαέριο από  την κίνηση των αυτοκινήτων δεν επέτρεψε τη διαμόρφωση του bazaar/της υπαίθριας αγοράς που χαρακτηρίζει τα καταστήματα της εταιρίας,εξωτερικά του καταστήματος.

Έτσι,η λογική του bazaar μεταφέρθηκε στο εσωτερικό του, με πυρήνα τις προθήκες της μαναβικής,οι οποίες τοποθετήθηκαν κεντρικά οργανώνοντας τις κινήσεις και τις επιμέρους ενότητες προϊόντων.

Η είσοδος στο κατάστημα γίνεται από δύο μεγάλα ανοίγματα,ένα σε κάθε όψη/δρόμο. Οι δύο είσοδοι,οδηγούν σε δύο ψηλοτάβανους/διπλού ύψους χώρους.

Στον πρώτο χώρο, με είσοδο από την οδό Τοπάλη, οργανώθηκε το delicatessen,η ενότητα του ψωμιού και των αρτοσκευασμάτων και το organic food bar, με δυνατότητα εξυπηρέτησης και προς το δρόμο.

 

Στον δεύτερο χώρο,με είσοδο από την οδό Ιάσωνος,οργανώθηκαν οι ενότητες του ξηρού φορτίου,των μπαχαρικών και τον βοτάνων.

 

Η ενδιάμεση των δύο παραπάνω χώρων περιοχή του καταστήματος, με χαμηλό ύψος, φιλοξενεί τις προθήκες της μαναβικής, τα όρθια ψυγεία, το τμήμα των καλλυντικών και το ταμείο με τα συμπληρώματα διατροφής.

Στο κατάστημα του Βόλου, εφαρμόσθηκαν όλα τα στοιχεία της εταιρικής εικόνας/αισθητικής της Green Family “το Ελληνικόν”, όπως αυτά διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια: οι ξύλινες προθήκες με τις πολλαπλές διαιρέσεις και το ενιαίο γείσο που καταλαμβάνουν ολόκληρο το ύψος του χώρου, οι υπόλευκες πατίνες, το σκούρο γκρι και το γαλάζιο χρώμα που υποδεικνύουν επιμέρους λειτουργικές ενότητες, τα λευκά και μαύρα τσιμεντένια πλακίδια σε μικρότερες και μεγαλύτερες διαστάσεις στο κλασσικό σχέδιο της σκακιέρας , τα έντονα πράσινα, κόκκινα και πορτοκαλί χρώματα στις προθήκες της μαναβικής.

ΤΟΜΕΣ