Βάβδος-Πέτρινη κατοικία
Οκτώβριος 2020

 

Εξοχική Μονοκατοικία σε ορεινό οικισμό
θέση: Βάβδος, Χαλκιδική
εμβαδόν: 80 τ.μ.
αρχιτεκτονική μελέτη: Λίζα Τικταπανίδου
έτος: 2013-2014

Η κατοικία, ένα απλό, παλιό πέτρινο κτίριο, βρίσκεται στο Βάβδο, έναν οικισμό της ορεινής Χαλκιδικής.

Το έργο, αφορά  την αποκατάσταση του κελύφους, την αντικατάσταση της στέγης, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου  και τον επανασχεδιασμό του εσωτερικού χώρου της κατοικίας.

Η κυρίως κατοικία, ισόγεια ως προς το δρόμο και αρκετά υπερυψωμένη ως προς την μικρή αυλή, διέθετε τέσσερεις χώρους και ένα λουτρό με είσοδο από το χώρο της κουζίνας.

Με ελάχιστες καθαιρέσεις, ενοποιήθηκαν ο χώρος του καθιστικού, η κουζίνα και ο διάδρομος, ενώ η αντικατάσταση της στέγης με νέα, εμφανή εσωτερικά, προσέθεσε στους εσωτερικούς χώρους όγκο και μακριές οπτικές.

Μία ξύλινη κατασκευή ενοποίησε τις δύο καμαρόπορτες με το τζάκι, οργανώνοντας τον μεγάλο διαχωριστικό τοίχο μεταξύ του καθιστικού και των δωματίων.

Χρωματικά,επιλέχθηκαν ήπιοι,υπόλευκοι τόνοι για τα ξύλινα στοιχεία της στέγης και του πατώματος.

Οι τοίχοι εσωτερικά σοβατίσθηκαν με έγχρωμα κονιάματα σε δύο κοντινές , ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις, ενώ για τα custom έπιπλα (κουζίνα, ντουλάπες) επιλέχθηκαν μελαμινικές επιφάνειες με εικόνα πατιναρισμένου ξύλου.

Εξωτερικά, ακολουθώντας την επιθυμία των ιδιοκτητών, αποξηλώθηκαν τα επιχρίσματα και αρμολογήθηκε η λιθοδομή.

Τέλος, διαμορφώθηκε ο περιβάλλων χώρος, αποδίδοντας στην κατοικία τον αναγκαίο χώρο στάθμευσης, υπαίθριο καθιστικό και έναν προστατευμένο χώρο για παιδικό παιχνίδι.