“Πανταλέων”- φυτικά προϊόντα
Σεπτέμβριος 2007

 

filippou-02

«Πανταλέων-φυτικά προϊόντα» Κατάστημα συσκευασίας και χονδρικής πώλησης φυτικών προϊόντων
θέση Οδός Φιλίππου, Θεσσαλονίκη
εμβαδόν 255 τ.μ.
έτος 2007
αρχιτεκτονικός σχεδιασμός T&T Architects /Λίζα Τικταπανίδου, Διονύσης Τσάσης
φωτογραφίες Στράτος Καλαφάτης, Λία Ναλμπαντίδου

Το κατάστημα, οργανωμένο σε τρία επίπεδα-υπόγειο με ξεχωριστή είσοδο, ισόγειο και όροφο-σχεδιάσθηκε να εξυπηρετήσει μια σειρά από διάφορες λειτουργίες: αποθήκευση πρώτων υλών, συσκευασία τους σε διάφορα μεγέθη και τύπους, τοποθέτηση των συσκευασμένων προϊόντων σε πακέτα, αποθήκευση, χονδρική πώληση. Παράλληλα, έπρεπε να διαθέτει χώρο δειγματισμού και παραγγελιών, λογιστήριο, γραφείο διεύθυνσης, χώρο συνάντησης-διάσκεψης των εργαζομένων καθώς και βοηθητικούς χώρους.

Οι βασικές αρχές του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού ήταν:  η καλύτερη δυνατή οργάνωση των επιμέρους λειτουργιών και των κινήσεων στο χώρο, η προβολή της επιχείρησης στο κοινό και η σχεδιαστική δήλωση της εξωστρέφειας της και τέλος η διαμόρφωση ενός ανοιχτού  και  χαλαρού εργασιακού  χώρου με  οπτική και λειτουργική επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων θέσεων εργασίας σε ισόγειο και όροφο.

Το υπόγειο, οργανώθηκε σαν αποθήκη πρώτων υλών, με ιδιαίτερη είσοδο απευθείας από το δρόμο και εσωτερική επικοινωνία με τους υπόλοιπους ορόφους, μέσω ενός ανελκυστήρα μεταφοράς προϊόντων.

Το ισόγειο διαμορφώθηκε κυρίως σαν εκθεσιακός χώρος δειγματισμού των προϊόντων, με ράφια να καταλαμβάνουν τους δύο μεγάλους τοίχους, αριστερά και δεξιά της εισόδου. Μέσα σ ‘αυτόν τον χώρο, σχεδιάσθηκαν σαν διακριτά στοιχεία, το λογιστήριο στο κέντρο, ο ανελκυστήρας, δίπλα στη σκάλα που οδηγεί στον όροφο ,ο χώρος συσκευασίας σε συνδυασμό με μικρή κουζίνα και χώρους υγιεινής στο βάθος και στα αριστερά και ο χώρος των παραγγελιών, στο βάθος του καταστήματος και πάνω στον κεντρικό άξονα οργάνωσης των κινήσεων του ισογείου. Στη θέση αυτή διαμορφώθηκε ένας χώρος διπλού ύψους-εσωτερικό αίθριο-διαμέσου του οποίου έγινε δυνατή η οπτική επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων θέσεων εργασίας ισογείου και ορόφου. Ανοίχθηκε ένα μεγάλο παράθυρο στον εξωτερικό τοίχο του καταστήματος προς τον ακάλυπτο χώρο του κτιρίου. Ο εγκαταλελειμμένος  ακάλυπτος διαμορφώθηκε σαν πίσω αυλή και φυτεύτηκε με θάμνους και δένδρα, δίνοντας μια επιπλέον ανάσα και άπλετο φυσικό φως στον πίσω χώρο, τόσο του ισογείου, όσο και του ορόφου του καταστήματος.

Στον όροφο σχεδιάσθηκαν το γραφείο της διεύθυνσης, ο  χώρος συνάντησης και διάσκεψης των εργαζομένων και αποθήκες συσκευασμένων προϊόντων.

Όσον αφορά στα υλικά που επελέγησαν για τη διαμόρφωση των χώρων, γρανιτένιες πλάκες στα χρώματα της γης και στοιχεία από φυσικό ξύλο, συνυπάρχουν με γκρίζα μεταλλικά στοιχεία και έντονα χρωματισμένες επιφάνειες σε επιλεγμένες θέσεις, επιχειρώντας να μεταφέρουν την απαλότητα, ησυχία, αλλά και ζωντάνια της φυσικής παλέτας και να δημιουργήσουν έναν οικείο, φρέσκο, χαλαρό και ευχάριστο εργασιακό χώρο.

 

tomι

 

orofos-4

 

isogeio-4

 

filippou-03  filippou-04

filippou-05

filippou-08  filippou-06

filippou-07  filippou-09

filippou-10  filippou-11

filippou-12  filippou-13

filippou-14  filippou-15

filippou-17  filippou-21

filippou-16

filippou-18

filippou-19

filippou-20 filippou-22

filippou-23  filippou-24