“Γάτα”- μπαρ
Οκτώβριος 2013

 

gata-04

«Γάτα» μπαρ
θέση Θεσσαλονίκη, Φιλικής Εταιρίας 4
εμβαδόν 80 τ.μ.
έτος 2013
αρχιτεκτονικός σχεδιασμός Λίζα Τικταπανίδου, Διονύσης Τσάσης
φωτογραφίες Διονύσης Τσάσης

Η “Γάτα” είναι ένα μπαρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που είναι ανοιχτό από αργά το βράδυ μέχρι νωρίς το πρωί της επόμενης μέρας, ένας εσωστρεφής χώρος, με νεανικό κοινό που λατρεύει το έντεχνο ελληνικό τραγούδι .

Ξεκίνησε να λειτουργεί στο χώρο ενός παλαιότερου μπαρ, γεγονός που αποτέλεσε σημαντική δέσμευση για τον επανασχεδιασμό του, μια που πολλά από τα στοιχεία της διαμόρφωσης και του εξοπλισμού της προηγούμενης επιχείρησης έπρεπε να διατηρηθούν, ώστε να κρατηθεί το κόστος της ανακαίνισης όσο το δυνατόν χαμηλότερα.

Το αρχιτεκτονικό στοίχημα λοιπόν ήταν πως θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε έναν απόλυτα νέο και φρέσκο χώρο με αυτά τα δεδομένα.

gata-01  gata-02  gata-03

Τη λύση την έδωσε το χρώμα που ήρθε να καλύψει σχεδόν τα πάντα: τις τούβλινες επενδύσεις ,τους τοίχους ,την παλιά μπάρα, τις οροφές, τα παλιά σκαμπώ.

Οι πολύ σκούροι χρωματικοί τόνοι σε γενικευμένη εφαρμογή διακόπτονται από έντονα χρωματισμένα λεπτά στοιχεία και από τις φωτογραφίες των αγαπημένων μουσικών σε μεγάλου μεγέθους εκτυπώσεις, που πολλαπλασιάζονται μέσα από καθρέφτες, μπερδεύονται με το κοινό και δημιουργούν την αίσθηση μιας ζωντανής μουσικής συναυλίας.

Ο φωτισμός ξανασχεδιάζεται. Επιλέγονται και κατασκευάζονται νέα φωτιστικά.

gata-09  gata-10  gata-11  gata-14

gata-13  gata-20  gata-15  gata-17

gata-19  gata-22  gata-18

Οι παλιές τζαμαρίες, επενδύονται και εξαφανίζονται. Δημιουργείται έτσι  μια “τυφλή” όψη, παραπομπή στα παλιά night-clubs των ελληνικών ταινιών του ’60 .Οι γάτες της γειτονιάς, βαφτίζουν  το χώρο, σκαρφαλώνουν  στη μαρκίζα του παραθύρου της όψης, γλιστρούν  στο εσωτερικό αφήνοντας τα ίχνη τους σε τοίχους και οροφές.

gata-07  gata-23

gata-05  gata-06