Αφυτος – παραθεριστική μονοκατοικία σε προστατευόμενο οικισμό
Μάρτιος 2009

AFITOS_03

  Παραθεριστική Μονοκατοικία σε Προστατευόμενο Οικισμό
θέση: Άφυτος Χαλκιδικής
εμβαδόν κατοικίας: 196 τ.μ.
έτος: 2006-2009

Η κατοικία σχεδιάσθηκε από την αρχιτέκτονα Κορνηλία Τρακοσοπούλου-Τζήμου  και βρίσκεται στον προστατευόμενο, παραδοσιακό οικισμό της Αφύτου, για τον οποίο ισχύουν συγκεκριμένοι περιορισμοί ως προς τη μορφολογία των κτιρίων και τα χρησιμοποιούμενα υλικά.

Σε στενή συνεργασία με το γραφείο μας, εκπονήθηκε η μελέτη εφαρμογής, οργανώθηκαν και καθοδηγήθηκαν  τα συνεργεία  και επιβλέφθηκε η κατασκευή.

Οριστικοποιήθηκαν οι θέσεις, διαστάσεις και αναλογίες των ανοιγμάτων στις όψεις και τα υλικά επένδυσης και σχεδιάσθηκαν οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες (πρέκια, εμφανή σενάζια, υδροροές, κιγκλιδώματα).

AFITOS_02 AFITOS_04 AFITOS_05 AFITOS_06

AFITOS_07 AFITOS_08

Επιλέχθηκαν τα εξωτερικά κουφώματα και σχεδιάσθηκαν τα εσωτερικά.

Σχεδιάσθηκαν οι εσωτερικοί χώροι και όλες οι ειδικές κατασκευές: σκάλες, μεταλλική πασαρέλα, κάγκελα, πατάρια και σκάλες παιδικών δωματίων ,εμφανή τμήματα ξύλινων στεγών, μπάνια (εξοπλισμός και επενδύσεις), έπιπλα κουζίνας, ντουλάπες, τζάκι, ειδικές διαμορφώσεις από γυψοσανίδα.

Επιλέχθηκαν τα υλικά επίστρωσης δαπέδων και σκαλοπατιών καθώς και οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χρωματισμοί .

Μελετήθηκε ο φωτισμός και τα ηλεκτρικά δίκτυα και επιλέχθηκαν τα φωτιστικά σώματα και οι θέσεις τους.

AFITOS_09 AFITOS_10 AFITOS_11 AFITOS_12

AFITOS_13 AFITOS_14 AFITOS_15

AFITOS_16 AFITOS_17 AFITOS_18

Δόθηκε μεγάλη προσοχή στη σωστή διαχείρηση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων, με τον περιορισμό της υποχρεωτικής από τους κανονισμούς  χρήσης των επενδύσεων με πέτρα και την εφαρμογή στέγης, μόνο στον όγκο της κατοικίας πάνω στο δρόμο του οικισμού. Στο υπόλοιπο κτίριο εφαρμόσθηκαν συμβατικά επιχρίσματα και στο τελείωμά του διαμορφώθηκε ένα δώμα, από όπου μπορούν οι κάτοικοι να απολαμβάνουν μία εξαιρετική θέα στη θάλασσα. Στο δώμα, έχουν άμεση πρόσβαση και τα  παιδικά δωμάτια, μέσω παταριών που κατασκευάσθηκαν σ’ αυτούς του χώρους αξιοποιώντας το μεγάλο ύψος που προέκυψε από την κεκλιμένη εμφανή εσωτερικά στέγη. Εσωτερικά, στα δάπεδα χρησιμοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο κεραμικά πλακίδια και σε επιλεγμένες μόνο θέσεις το ξύλο (σκάλες προς υπόγειο και όροφο, πασαρέλα, έπιπλο κουζίνας, ντουλάπες). Τους χώρους ζωντάνεψαν οι συλλογές και τα μοντέλα (τραίνα, σταθμοί, κτίρια), τα οποία κατασκευάζει ο ιδιοκτήτης, στο υπόγειο εργαστήριό του.

AFITOS_21 AFITOS_22 AFITOS_23 AFITOS_24

AFITOS_25 AFITOS_26 AFITOS_28 AFITOS_29

AFITOS_30 AFITOS_31 AFITOS_32

AFITOS_33 AFITOS_34