Νέα Ρόδα – εξοχική μονοκατοικία
Νοέμβριος 2008

ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ,ΜΕ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΔΥΟ ΟΡΟΦΟΥΣ

άποψη απο το δρόμο

θέση: Νέα Ρόδα Χαλκιδικής

εμβαδόν: 112 τ.μ.

έτος: 2007-2008

Η κατοικία είναι κτισμένη σε ένα γωνιακό οικόπεδο, με βορειοανατολικό προσανατολισμό και σημαντική κλίση του εδάφους, στα όρια του οικισμού των Νέων Ρόδων.

Πρόκειται για μια «απλή» αρχιτεκτονική, που επιχειρεί να εντάξει  τη νέα κατοικία στο τοπίο του οικισμού των Νέων Ρόδων αντλώντας έμπνευση από τα λίγα εναπομείναντα, χαμηλά, απλής τυπολογίας  και με απλές  επιστεγάσεις προσφυγικά σπίτια του.

Ο στόχος της αρχιτεκτονικής μελέτης ήταν να εκμεταλλευθεί στο μέγιστο βαθμό τα προτερήματα του οικοπέδου (θέση, προσανατολισμό, θέες, κλίση εδάφους) και   να σχεδιάσει μια θερινή κατοικία, η οποία να διαθέτει φυσικά σκιασμένους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας εξωτερικούς χώρους και διαμπερείς εσωτερικούς χώρους, που να δροσίζονται φυσικά, χωρίς τη χρήση κλιματιστικών. Μία κατοικία οργανωμένη σε πτέρυγες (χώροι διημέρευσης,  διανυκτέρευσης, ανεξάρτητος ξενώνας), όπου οι κάτοικοι να έχουν τη δυνατότητα, παράλληλα με τις κοινές τους δραστηριότητες, να απομονώνονται.

nea roda 021
nea roda website 331
άνοψη

Η κατοικία σχεδιάσθηκε σε σχήμα Γ, με το ένα σκέλος της κάτοψης διώροφο και παράλληλο με το δυτικό όριο του οικοπέδου και το άλλο σκέλος μονώροφο και σε επαφή με το νότιο όριο. Ανάμεσα στα δύο σκέλη, ορίζεται “η αυλή”, ένας ευρύς υπαίθριος πλακόστρωτος χώρος, με προσανατολισμό ανατολικό (όπου και η θέα προς τη θάλασσα) και βόρειο (ιδιαίτερα ευνοϊκό για τους καλοκαιρινούς μήνες).

nea roda website 32
isogeio 100
orofos 100

Στο διώροφο τμήμα του κτιρίου περιλήφθησαν το χειμερινό καθιστικό και η τραπεζαρία στο ισόγειο και δύο μικρά δωμάτια με κοινό μπάνιο στον όροφο. Οι δύο όροφοι επικοινωνούν οπτικά διαμέσου ενός χώρου με διπλό ύψος, στη θέση όπου ο διώροφος όγκος της κατοικίας συναντά τον μονώροφο. Ο χώρος αυτός ορίζεται στα δυτικά και τα νότια από μία μεταλλική εσωτερική σκάλα που συνδέει τους δύο ορόφους μεταξύ τους και με το υπόγειο, και στα ανατολικά από ένα εσωτερικό μπαλκόνι, που οδηγεί στη βεράντα του ορόφου, ένα βατό ασκεπές δώμα με εξαιρετική θέα. Την ίδια θέα διαθέτουν το καθιστικό και τα δωμάτια, διαμέσου μεγάλων ανοιγμάτων στα ανατολικά Στα δυτικά, οι τοίχοι είναι τυφλοί στο μεγαλύτερο μέρος τους, προστατεύοντας την κατοικία από το ζεστό απογευματινό καλοκαιρινό ήλιο και από τα βλέμματα των μελλοντικών γειτόνων. Διαμορφώθηκαν μόνον τα απαραίτητα ανοίγματα-ανακλινόμενα παράθυρα-για την επίτευξη της κίνησης του αέρα και τού φυσικού αερισμού και δροσισμού των χώρων.

nea roda 08
καθιστικό,τραπεζαρία

Στο μονώροφο τμήμα του κτιρίου φιλοξενούνται : η κουζίνα ,σε συνέχεια του καθιστικού, ένα μικρό wc για την εξυπηρέτηση των ισόγειων χώρων και ο ξενώνας, με ιδιαίτερο λουτρό και ανεξάρτητη είσοδο.

Μεταξύ της κύριας κατοικίας και του ξενώνα, είναι διαμορφωμένος ένας ημιϋπαίθριος χώρος, μέσω του οποίου γίνεται η είσοδος στον ξενώνα και στην κουζίνα. Ο χώρος αυτός προσφέρει σκιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και αποτελεί τον θερινό χώρο φαγητού της κατοικίας καθώς και το καθιστικό κατά τις πρωϊνές καλοκαιρινές ώρες, όταν ο ανατολικός ήλιος φωτίζει την κατοικία. Μετά το μεσημέρι, οι δραστηριότητες εξαπλώνονται στην αυλή, η οποία παρέμεινε ασκεπής- σκιάζεται από τους όγκους του κτιρίου-με θέα στη θάλασσα και τον βραδινό καλοκαιρινό ουρανό και δροσιζόμενη από το αεράκι που φυσά από τη θάλασσα και κυκλοφορεί ανεμπόδιστα. Μια μικρή πέργκολα με αναρριχώμενη κληματαριά, την οποία προτείναμε να κατασκευασθεί μπροστά από τα ανοίγματα του καθιστικού, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

nea roda 051
ο ημιϋπαίθριος μεταξύ της κύριας κατοικίας και του ξενώνα