“Ζωή και Υγεία”- καλλυντικά, βιταμίνες, συμπληρώματα
Απρίλιος 2009

 

Ζoi_kai_Ygeia-01-01

Ζωή και Υγεία (01) Κατάστημα πώλησης βιολογικών καλλυντικών, βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής
θέση Θεσσαλονίκη, Τσιμισκή 118
εμβαδόν 55τ.μ.
έτος 2010
αρχιτεκτονικός σχεδιασμός T&T Architects /Λίζα Τικταπανίδου, Διονύσης Τσάσης
γραφιστική επιμέλεια BE NICE
φωτογραφίες Στράτος Καλαφάτης, Λίζα Τικταπανίδου

Το κατάστημα Ζωή και Υγεία (01) στην οδό Τσιμισκή 118, είναι ένα κατάστημα πώλησης βιολογικών καλλυντικών, βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής, το οποίο κατασκευάσθηκε δίπλα στο αρχικό κατάστημα της επιχείρησης ,στην οδό Τσιμισκή 120, που εμπορεύεται βιολογικά προϊόντα και αρτοσκευάσματα. Τα δύο καταστήματα δεν ήταν δυνατόν να συνενωθούν λειτουργικά -ανήκουν σε διαφορετικά κτίρια-οπότε το νέο κατάστημα σχεδιάσθηκε ανεξάρτητα του αρχικού ως προς τον εσωτερικό του χώρο, ενοποιήθηκαν ωστόσο εξωτερικά με μία ενιαία όψη.

Ζ&Υ-01-drawing_5 copy

Πρόκειται για έναν στενομέτωπο κατάστημα με μεγάλο βάθος και ύψος και με ημιόροφο που καταλαμβάνει τα δύο τρίτα του ,από την πλευρά της εισόδου, αφήνοντας έναν χώρο διπλού ύψους στο βάθος του.

Με την αποξήλωση των διαφόρων επενδύσεων της προηγούμενης χρήσης, αποκαλύφθηκαν μικρά ανοίγματα στον πίσω τοίχο, από όπου φαίνονταν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πλάνο της πόλης, μια βυζαντινή εκκλησία δίπλα σε αποσπάσματα του βυζαντινού τείχους.

Αυτό ήταν το πρώτο στοιχείο που επηρέασε την αρχιτεκτονική μας πρόταση. Αποφασίσθηκε να καθαιρεθεί ολόκληρος ο πίσω τοίχος και να αντικατασταθεί από γυαλί ,ώστε το πλάνο αυτό της πόλης να γίνει στοιχείο του νέου καταστήματος “Ζωή και Υγεία”. Παράλληλα, ο χώρος στο βάθος του καταστήματος φωτίσθηκε “φυσικά” αποκτώντας όγκο και το κατάστημα απέκτησε διαμπερότητα και μία δεύτερη όψη από την πλευρά του μνημείου.

Ζoi_kai_Ygeia-01-04   P1100921

Το δεύτερο στοιχείο που επηρέασε την αρχιτεκτονική μας πρόταση, υπήρξε η ξύλινη σκάλα που οδηγούσε στο πατάρι και ανήκε στην προηγούμενη χρήση του καταστήματος σαν παλαιοπωλείου. Αν και η σκάλα ήταν “κλασσικού στυλ”, κάτι που δεν ταίριαζε με το ύφος που θέλαμε να δώσουμε στο κατάστημα, παρ’ όλα αυτά και για οικονομικούς κυρίως λόγους αποφασίσαμε να διατηρήσουμε την παλιά  σκάλα και να την αξιοποιήσουμε διαφοροποιώντας την αρχική μας ιδέα.Τη χρωματίσαμε πολύ σκούρα, σχεδόν μαύρη και την εντάξαμε σε ένα σύνολο προθηκών παρόμοιου ύφους και όμοιου χρώματος, με το οποίο επενδύσαμε ολόκληρο τον πλάγιο τοίχο στα αριστερά. Στις προθήκες αυτές οργανώσαμε το τμήμα των καλλυντικών.

Απέναντι, στον τοίχο στα δεξιά ,με “κόντρα” αισθητική και χρώμα, οργανώσαμε το τμήμα των βιταμινών και των συμπληρωμάτων διατροφής. Οι προθήκες έγιναν απλούστερες και χρωματίσθηκαν υπόλευκες.

Ζ&Υ-01-drawing_2b Ζ&Υ-01-drawing_3b

Ζoi_kai_Ygeia-01-06   Ζoi_kai_Ygeia-01-09   Ζoi_kai_Ygeia-01-07

Η λογική του “μισού-μισού”, του “αριστερά-δεξιά” ή του “άσπρου-μαύρου” αποτέλεσε την κεντρική μας ιδέα και ακολουθήθηκε και στα υπόλοιπα στοιχεία του καταστήματος, στις οροφές και τα δάπεδα.

Στο βάθος,  απέναντι από τη σκάλα τοποθετήθηκε το έπιπλο του ταμείου που διαφοροποιήθηκε χρωματικά (έντονο κόκκινο) επισημαίνοντας τη θέση και την ιδιαίτερη λειτουργία του.

Στη συνέχεια του ταμείου, στα δεξιά, και σε εσοχή οργανώθηκε ένα τρίτο μικρότερο τμήμα, με είδη οικιακής χρήσης. Μια δίφυλλη πόρτα  έκρυψε τη σκάλα που οδηγεί στο υπόγειο.

Ο ημιόροφος προς το παρόν δε χρησιμοποιείται σαν κατάστημα, αλλά διαμορφώθηκε για να φιλοξενήσει μελλοντικά ,είτε νέα τμήματα του καταστήματος, είτε τα γραφεία της επιχείρησης.

Ζ&Υ-01-website_14-b  Ζ&Υ-01-website_14-c

Ζoi_kai_Ygeia-01-08  Ζoi_kai_Ygeia-01-09  Ζoi_kai_Ygeia-01-16  Ζoi_kai_Ygeia-01-10

Ζoi_kai_Ygeia-01-11  Ζoi_kai_Ygeia-01-12

Ζoi_kai_Ygeia-01-15 Ζoi_kai_Ygeia-01-17 Ζoi_kai_Ygeia-01-18 Ζoi_kai_Ygeia-01-19

 

Η πρόσοψη του καταστήματος μας απασχόλησε ιδιαίτερα, μια που  έπρεπε με μία και μοναδική χειρονομία να ενοποιηθούν και τα δύο καταστήματα της επιχείρησης “Ζωή και Υγεία” , πολύ  διαφορετικά  μεταξύ τους ως προς τα γεωμετρικά τους χαρακτηριστικά.

Δημιουργήσαμε λοιπόν μία νέα “επιδερμίδα”, μία “μάσκα”, η οποία κάλυψε όλα τα τυφλά τμήματα της όψης (κολώνες, δοκάρια, υδρορροές). Η νέα αυτή όψη είναι ένας μεταλλικός σκελετός που οργανώθηκε με βάση ένα σύστημα από μικρότερα και μεγαλύτερα ορθογώνια σχήματα, χωρίς αυστηρές περασιές και κανονικότητα, ώστε να δοθεί στο σύνολο μια διάθεση κίνησης και ελευθερίας. Τα κενά τμήματα ανάμεσα στα μεταλλικά στοιχεία συμπληρώθηκαν με επιφάνειες από ημιδιάφανο λευκό  plexi-glass, πάνω στις οποίες μια γραφιστική-εικαστική χειρονομία σαν το πέταγμα της πεταλούδας-εταιρικό σήμα της επιχείρησης-διαγράφει καμπύλες τροχιές πίσω από το μεταλλικό σκελετό, διασκεδάζοντας την ορθοκανονικότητά του.

Το σύνολο “εμψυχώθηκε” με τη βοήθεια φωτισμού πίσω από την ημιδιάφανη επιδερμίδα, που αυξομειούμενο σε ένταση βοηθά στη δημιουργία ενός παλλόμενου εικαστικού γεγονότος .

Ζ&Υ-01-website_22  Ζoi_kai_Ygeia-01-20

Ζoi_kai_Ygeia-01-23   Ζoi_kai_Ygeia-01-02