“Βιταμίνες”- βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής
Οκτώβριος 2008

vitamins-03

“Βιταμίνες” Κατάστημα Διαδικτυακής και Χονδρικής Πώλησης Βιταμινών και Συμπληρωμάτων Διατροφής.
θέση Τρίλοφος, Θεσσαλονίκης
εμβαδόν 62 τ.μ.
έτος 2008
αρχιτεκτονικός σχεδιασμός T&T Architects /Λίζα Τικταπανίδου, Διονύσης Τσάσης
γραφιστική επιμέλεια BE NICE
φωτογραφίες Στράτος Καλαφάτης

Η επιχείρηση, επέλεξε να εγκαταστήσει τις δραστηριότητές της σε ένα μικρό διώροφο κτίριο, στην είσοδο του οικισμού του Τριλόφου.

Το κτίριο, ορατό από μακριά, αποτελούσε μια άτεχνη, χωρίς χαρακτήρα, αδιάφορη εργολαβική κατασκευή της δεκαετίας του ’90.

Αποφασίσθηκε έτσι, μια ολοκληρωτική επέμβαση στις όψεις του κτιρίου, με το σχεδιασμό και την κατασκευή μιας νέας «επιδερμίδας» που θα μασκάρει και θα επανοργανώνει τα κενά–παράθυρα, βιτρίνες-και τα πλήρη τμήματα των όψεων.

Η κατασκευή έγινε από τσιμεντοσανίδα,  που επένδυσε στηθαία και τυφλούς τοίχους και από μεταλλικές περσίδες, τοποθετημένες με διάφορες κλίσεις, που επένδυσαν τους τοίχους των παραθύρων, αφήνοντας χωρίς επένδυση τα δύο μεγάλα υαλοστάσια του ισογείου, με κύριο το υαλοστάσιο της εισόδου. Η είσοδος επισημάνθηκε και υποστηρίχθηκε από ένα στέγαστρο, κατασκευή από μεταλλικό σκελετό και περσίδες και από ημιδιάφανα κρύσταλλα.

VITAMINS-prin   VITAMINS-meta

vitamins-05   vitamins-07

vitamins-11  vitamins-09

 

Το ισόγειο, σχεδιάσθηκε σαν χώρος προβολής των προϊόντων και χώρος συναντήσεων και παραγγελιών. Προθήκες προβολής και πάγκος εξυπηρέτησης καθώς και ένα μικρό τραπέζι με καρέκλες, κατέλαβαν το χώρο στα δεξιά του κεντρικού διαδρόμου. Στα αριστερά, ένας ψηλότερος πάγκος εξυπηρέτησης, μία μακριά ελαφρά τοξωτή κατασκευή χρωματισμένη κόκκινη, υποδεικνύει και οριοθετεί τις θέσεις των υπολογιστών, των τηλεφωνικών και διαδικτυακών παραγγελιών και του λογιστηρίου. Στο βάθος του καταστήματος, οργανώθηκαν οι βοηθητικοί χώροι, πίσω από μία μεγάλη επιφάνεια προβολής. Στον όροφο, διαμορφώθηκαν τα γραφεία της διεύθυνσης με ανεξάρτητη από το υπόλοιπο κατάστημα είσοδο.

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση του χρώματος και των μεγάλων επιφανειών προβολής. Σαν βάση, επιλέχθηκαν γαιώδεις τόνοι του μαύρου, γκρίζου και καφέ, σε δυναμική σχέση/αντίθεση με καθαρά κόκκινα και κίτρινα χρώματα. Με την επιλογή αυτή επιχειρήθηκε να σηματοδοτηθεί/υπογραμμισθεί η καθαρότητα και δυναμική της εταιρίας.

vitamins-12

 

vitamins-14   vitamins-17   vitamins-15

vitamins-16  vitamins-18

vitamins-20  vitamins-19