Νέα Ραιδεστός – μονώροφη μονοκατοικία, με παράσπιτο και εργαστήριο κεραμικής
Νοέμβριος 2007

raidestos b_02

Νέα Ραιδεστός – μονώροφη μονοκατοικία, με παράσπιτο και εργαστήριο κεραμικής.
θέση: Νέα Ραιδεστός Θεσσαλονίκης
συνολικό εμβαδόν: 260 τ.μ.
έτος: 2005-2007

Το μικρό αυτό κτιριακό συγκρότημα, αποτελούμενο από τρεις ξεχωριστές και απλούστατες μονάδες κτίσθηκε μέσα σε ένα κτήμα με αμυγδαλιές, στον κάμπο της Νέας Ραιδεστού. Αρχικά κατασκευάσθηκε η κυρίως κατοικία και το παράσπιτο με το λεβητοστάσιο και την αποθήκη και αργότερα προστέθηκε το εργαστήριο κεραμικής, στο άκρο του οικοπέδου, στην πίσω αυλή.

Ο ιδιοκτήτης του  Έκτωρ Μαυρίδης, εικαστικός καλλιτέχνης και κεραμίστας, είχε μία πολύ σαφή άποψη για αυτό που ήθελε να είναι το σπίτι της τετραμελούς οικογένειάς του και ο χώρος εργασίας του, καθώς και έναν σαφή και αυστηρό προϋπολογισμό. Σε στενή συνεργασία και διάλογο, οργανώσαμε τις σκέψεις και τις επιθυμίες του, που εκτός από το κτιριολογικό πρόγραμμα, είχαν να κάνουν και με τη συνολική αισθητική και αρχιτεκτονική άποψη (το ύφος των κτιρίων, του περιβάλλοντα και των εσωτερικών χώρων, τα υλικά και τους τρόπους κατασκευής) και οι σκέψεις και οι επιθυμίες μεταφράσθηκαν σε αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

raidestos b_01  raidestos b_35 raidestos b_34

Για την κυρίως κατοικία και το παράσπιτο με τους βοηθητικούς χώρους επιλέχθηκε να σχεδιασθούν  δύο απλοί και χαμηλοί  μονώροφοι όγκοι με τετράριχτες στέγες, που να μη ξεπερνούν το ύψος των δένδρων του κτήματος και να φέρνουν στο νου τις προσφυγικές μονοκατοικίες των οικισμών της περιοχής, χωρίς γραφικότητες. Οι όγκοι  διατάχθηκαν ο ένας κάθετα στον άλλον διαμορφώνοντας μια πίσω αυλή, στα βορειοανατολικά, κατάλληλη για τους θερινούς μήνες. Οι ισόγειοι εσωτερικοί  χώροι  διημέρευσης της κατοικίας οργανώθηκαν κεντρικά της ορθογωνικής κάτοψης στη συνέχεια και σαν συνέχεια του περιβάλλοντα χώρου και είναι διαμπερείς με ανοίγματα στο βορρά-στην πίσω αυλή– και στο νότο όπου είναι διαμορφωμένο ένα μεγάλο άνοιγμα με μια τζαμαρία που αφήνει το χειμωνιάτικο ήλιο να εισέλθει βαθιά μέσα στο σπίτι. Στις δύο πλευρές των “δημόσιων χώρων” διημέρευσης της κατοικίας διαμορφώθηκαν οι ιδιωτικοί χώροι σαν διακριτές πτέρυγες: στα ανατολικά, η πτέρυγα με το υπνοδωμάτιο, το λουτρό και το γραφείο των γονιών και στα δυτικά, τα δωμάτια και το λουτρό των παιδιών.

raidestos b_katopsi

Τα κτίρια είναι μονώροφα χωρίς υπόγειους χώρους των οποίων η κατασκευή θα αύξανε τον προϋπολογισμό του έργου, προσθέτοντας “άχρηστα” τετραγωνικά μέτρα και αλλάζοντας τη σχέση των εσωτερικών χώρων με τον περιβάλλοντα.

raidestos b_04

Η ξύλινη στέγη είναι εμφανής εσωτερικά των χώρων διημέρευσης, με τρία μεταλλικά ζευκτά από μασίφ διατομές  να υποστηρίζουν τις μακριές ξύλινες δοκούς και να ορίζουν “το κέντρο” της κατοικίας. Χρησιμοποιήθηκαν όσο ήταν δυνατόν φυσικά υλικά: φυσικό ξύλο στη στέγη, στα δάπεδα των δωματίων και στα εσωτερικά κουφώματα, αλουμίνιο στα εξωτερικά κουφώματα, σίδερο, χρωματιστά επιχρίσματα από φυσικά συστατικά εξωτερικά και εσωτερικά της κατοικίας, κεραμικά πλακίδια cotto στο δάπεδο των χώρων διημέρευσης και χειροποίητα πλακίδια κατασκευασμένα από τον ιδιοκτήτη στον τοίχο απέναντι από την είσοδο.

raidestos b_05  raidestos b_06  raidestos b_07  raidestos b_08

raidestos b_10  raidestos b_09

raidestos b_12   raidestos b_11

Στα σταθερά αλλά και στα κινητά στοιχεία της επίπλωσης χρησιμοποιήθηκε η φυσική δρυς σε μασίφ διατομές και σε καπλαμάδες. Έργα του ιδιοκτήτη, ζωγραφικά και κεραμικά διακοσμούν την κατοικία αλλά αποτελούν και χρηστικά αντικείμενα, όπως  τα φωτιστικά πάνω από το τραπέζι αλλά και τα σερβίτσια του φαγητού.

raidestos b_14  raidestos b_15  raidestos b_17  raidestos b_16

raidestos b_18  raidestos b_19  raidestos b_13  raidestos b_20

raidestos b_21  raidestos b_22  raidestos b_23

Το εργαστήριο προστέθηκε σε δεύτερο χρόνο, παράλληλα με το βόρειο όριο του κτήματος και αντικριστά στη βορεινή όψη της κατοικίας. Κατασκευάσθηκε ενώ η κατοικία λειτουργούσε και ένα μεγάλο κομμάτι της κατασκευής έγινε από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη.

raidestos b_24  raidestos b_25

Εδώ, επιλέχθηκε ένα απλό μακρόστενο ξύλινο κουτί– εξολοκλήρου ξύλινη κατασκευή με επιστέγαση από πάνελ αλουμινίου και πλαγιοκαλύψεις από κόντρα πλακέ  θαλάσσης, σανίδες ελάτης και πλάκες osb  εσωτερικά. Το κουτί  περιέχει  έναν εσωτερικό χώρο εργασίας με δύο μεγάλα παράθυρα στο νότο και έναν μεγάλο ημιυπαίθριο αποθηκευτικό χώρο, με ένα μικρό wc.

raidestos b_26  raidestos b_27  raidestos b_28

raidestos b_30  raidestos b_29  raidestos b_32

raidestos b_33  raidestos b_03