Νάουσα -τριώροφη μονοκατοικία, με pilotis, garage και μικρή πισίνα
Νοέμβριος 2003

naoussa-website_34

Τριώροφη μονοκατοικία, με pilotis, garage και μικρή πισίνα
θέση: Νάουσα Ημαθίας
εμβαδόν: 235 τ.μ.
έτος: 2002-2008
Το project, συμμετείχε στην 5η Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου "05 META"/2005 
και περιλαμβάνεται στον κατάλογό της.

Η κατοικία σχεδιάσθηκε σε ένα στενόμακρο, μεσαίο, αστικό οικόπεδο 220 τ.μ., με πρόσωπο στην ανατολή, μήκους 9,5 μ. και με βάθος 22 μ. Μπροστά του,ο δρόμος,ένα έντονο πρανές και μετά ο κάμπος.

Η γύρω περιοχή, μια άγχρωμη και άναρχη ημιαστική ζώνη, με διώροφα και τριώροφα σπίτια και χαρακτήρα γειτονιάς.

Η αρχιτεκτονική πρόταση, επιχείρησε να προσεγγίσει το αρχιτεκτονικό ζήτημα της «μονοκατοικίας σε γειτονιά», μέσα από μια κατεύθυνση ελευθερίας και παιχνιδιού, θεωρώντας σημαντικό το στοιχείο της έκπληξης στην εμπειρία του χώρου. Επιχείρησε να μεταφέρει τις ποιότητες του δημόσιου χώρου-διαμπερότητες, πολλαπλές οπτικές φυγές, πολλαπλά «κέντρα» και ελευθερία στην κίνηση- στο εσωτερικό της κατοικίας, να ισορροπήσει ανάμεσα στην εξωστρέφεια του δημόσιου χώρου και την εσωστρέφεια του ιδιωτικού, αποφεύγοντας το σχεδιασμό ενός σπιτιού-φρούριο της ιδιωτικής ζωής.

naoussa-website_33  naoussa-website_30 naoussa-website_31

naoussa-website_03 naoussa-website_01 naoussa-website_16 naoussa-website_15

naoussa-website_09 naoussa-website_17 naoussa-website_11 naoussa-website_02

Η υλοποίηση των παραπάνω προθέσεων επιχειρήθηκε μέσα από τρεις βασικούς χειρισμούς:

1.Υπερύψωση του κτιρίου σε pilotis,προκειμένου να αναπτυχθεί ανεμπόδιστα μία αυλή στη συνέχεια του δρόμου, με εναλλασσόμενους υπαίθριους και ημιϋπαίθριους χώρους και  εναλλαγή σκληρών δαπέδων, χώματος, πρασίνου και νερού-με το σχεδιασμό μικρής πισίνας, στο βάθος του οικοπέδου.

2.Διαμόρφωση ενός αιθρίου στο εσωτερικό της σύνθεσης  και σε επαφή με το νότιο πλάγιο όριο του οικοπέδου, με το οποίο επιτυγχάνεται αφενός η ανεμπόδιστη οπτική επικοινωνία όλων των επιμέρους χώρων και αφετέρου η ανάπτυξη των πίσω κυρίως δωματίων καθώς και των κεντρικών συνδετήριων χώρων της κατοικίας σε περισσότερους και ευνοϊκότερους προσανατολισμούς και οπτικές φυγές. Ταυτόχρονα, το αίθριο εξασφαλίζει την εναλλαγή των φωτεινών-υπαίθριων και σκιερών-ημιϋπαίθριων χώρων της αυλής, στο  ισόγειο.

naoussa-website_41naoussa-website_40

naoussa-website_39

naoussa-website_38naoussa-website_37

naoussa-website_36

3.Πολλαπλοί τρόποι οργάνωσης των ημιϋπαίθριων και των επιμέρους εσωτερικών χώρων και επιπέδων της κατοικίας. Οι διαμπερείς ημιϋπαίθριοι χώροι της κουζίνας, στον πρώτο όροφο  του δυτικού όγκου του κτιρίου και του δωματίου στο δεύτερο όροφο πολλαπλασιάζουν το φωτισμό του αιθρίου και συνδέονται οπτικά τόσο με το αίθριο-και διαμέσου αυτού με το καθιστικό και τα δωμάτια του ανατολικού όγκου-όσο και με την πίσω αυλή. Ο διπλού ύψους ημιϋπαίθριος χώρος του καθιστικού στα ανατολικά  επικοινωνεί οπτικά με τη βεράντα, τον εξώστη και τα παράθυρα των παιδικών δωματίων του δεύτερου ορόφου.

naoussa-website_05 naoussa-website_08 naoussa-website_35 naoussa-website_06

Οι διαφορετικές λειτουργικές ενότητες της κατοικίας (κουζίνα, καθιστικό, δωμάτιο γονέων, δωμάτια παιδιών, γραφείο, δώμα) οργανώνονται σε διαφορετικά επίπεδα με υψομετρική διαφορά 0,80 μ. και 2,20 μ. μεταξύ τους και συνδέονται με βαθμιδωτούς διαδρόμους και σκάλες οργανωμένες γύρω από εσωτερικό κενό χώρο διπλού ύψους που επιτρέπει την οπτική επικοινωνία των χώρων εσωτερικά.

naoussa-website_26 naoussa-website_25 naoussa-website_24

naoussa-website_23 naoussa-website_22 naoussa-website_21 naoussa-website_20

naoussa-website_19 naoussa-website_18 naoussa-website_14 naoussa-website_13