“Εντευκτήρια”- Ο.Π.Π.Ε.Θ.’97
Ιούνιος 1998

edefktirio-evosmos_02

“Εντευκτήρια” – Χώροι πολλαπλών χρήσεων και εκδηλώσεων
θέση: Εύοσμος, Στρ. Δουμπιώτη, Θεσσαλονίκη
εργοδότης: Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997
αρχιτεκτονική μελέτη: Λίζα Τικταπανίδου, Τάσος Τσιάχτας
έτος: 1996-1997

Τα “Εντευκτήρια”, υπήρξαν χώροι πολυμορφικοί και πολυλειτουργικοί που φιλοξένησαν και συνδύασαν τις λειτουργίες του κέντρου πληροφόρησης, του καφενείου, του εκθεσιακού χώρου, του χώρου θεατρικών και χορευτικών δρώμενων, του internet -καφέ, του χώρου συζητήσεων. Δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του”Θεσσαλονίκη-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997″, σε περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης (Κορδελιό, Εύοσμο) και σε γειτονιές εκτός του κέντρου της πόλης (Στρ. Δουμπιώτη), περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων, στους οποίους και απευθύνονταν αυτοί οι χώροι.

edefktirio-evosmos_13 edefktirio-evosmos_07

edefktirio-evosmos_03 edefktirio-evosmos_09 edefktirio-evosmos_04 edefktirio-evosmos_06

edefktirio-evosmos_05 edefktirio-evosmos_11 edefktirio-evosmos_08

Στην κατασκευή των χώρων, συμμετείχαν σε μεγάλο βαθμό και εθελοντές -μέλη διάφορων αντιρατσιστικών οργανώσεων της πόλης. Χρησιμοποιήθηκαν φθηνά υλικά και υλικά και εξοπλισμός σε δεύτερη χρήση, ώστε να μειωθεί το κόστος της κατασκευής και να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πόροι για την οργάνωση  δράσεων-εκδηλώσεων.

Τα στοιχεία του εξοπλισμού σχεδιάσθηκαν από επιμέρους μονάδες οι οποίες μπορούσαν να συνδυάζονται ποικιλοτρόπως και να διαμορφώνουν διάφορα και διαφορετικά περιβάλλοντα, κατάλληλα να εξυπηρετούν τις διάφορες χρήσεις και να φιλοξενούν τις διαφορετικές εκδηλώσεις (συζητήσεις, εκθέσεις, θεατρικά και μουσικά δρώμενα κλπ.)

edefktiria-doubiwti_14 edefktiria-doubiwti_04

edefktiria-doubiwti_16 edefktiria-doubiwti_01 edefktiria-doubiwti_08

edefktiria-doubiwti_03 edefktiria-doubiwti_13 edefktiria-doubiwti_07