Δράμα – τετραώροφο κτίριο με δύο διαμερίσματα και δύο μεζονέτες
Απρίλιος 2002

drama-andiparohi_5

Τετραώροφο κτίριο με δύο διαμερίσματα και δύο μεζονέτες
θέση: Δράμα
συνολικό εμβαδόν: 440 τ.μ.
έτος: 2002

Το οικόπεδο, εμβαδού 367 τ. μ. αποτελεί ένα ιδιαίτερα προνομιακό,γωνιακό οικόπεδο, στο άκρο του σχεδίου της πόλης της Δράμας. Στα ανατολικά του, ένα άλσος με πεύκα, ενώ στα νότια, η δενδροφυτεμένη έκταση και τα κτίρια του Ινστιτούτου Καπνού και στη συνέχεια, ο κάμπος.

Η αρχιτεκτονική προμελέτη αφορά τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης του οικοπέδου με την κατασκευή ενός τετραώροφου κτιρίου διαμερισμάτων ενός, δύο και τριών υπνοδωματίων.

Ο περιαστικός χαρακτήρας της περιοχής και η ελαφρά κλίση του οικοπέδου, ευνόησε την αξιοποίηση του ισογείου όχι μόνο για τη διαμόρφωση της κεντρικής εισόδου και του κλιμακοστασίου, αλλά και για χώρους κατοικίας, γεγονός που πρόσθεσε ευελιξία στην αρχιτεκτονική διερεύνηση και στη βέλτιστη  εκμετάλλευση του οικοπέδου, που ήθελε πολύ συγκεκριμένα τα εμβαδά των διαφόρων διαμερισμάτων, ώστε να είναι ανταγωνιστικά στην πώληση.

Προέκυψαν:

Ένα διώροφο διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων, εμβαδού 90 τ. μ., σε ισόγειο και α’ όροφο, με 100 τ. μ. ιδιωτική αυλή.

drama-andiparohi_1

Ένα διώροφο διαμέρισμα τριών  υπνοδωματίων, εμβαδού 114 τ. μ., στον α’ και β’ όροφο.

drama-andiparohi_2

Ένα διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο, εμβαδού 74 τ. μ. στον β’ όροφο .

drama-andiparohi_3

Ένα διαμέρισμα τριών  υπνοδωματίων, εμβαδού 108 τ. μ. που καταλαμβάνει ολόκληρο τον γ’ όροφο.

drama-andiparohi_4

Οι χώροι διημέρευσης (καθιστικό, χώρος φαγητού, κουζίνα) σχεδιάσθηκαν σαν ενιαίοι, διατηρώντας ωστόσο ο καθένας τα όριά του. Εξώστες και ημιυπαίθριοι έχουν ικανές διαστάσεις ώστε να χρησιμοποιούνται σαν καθιστικά ή χώροι φαγητού κατά τους θερινούς μήνες, με πλεονεκτικότερους τους εξώστες στην ανατολική όψη, που λόγω θέσης σκιάζονται και δροσίζονται φυσικά.

Εξωτερικά, το κτίριο αποτελεί μια σύνθεση από όγκους, εξώστες και  ημιυπαίθριους  χώρους σε εσοχές και σε γωνίες. Γραμμικά στοιχεία και επιφάνειες σε ελαφρές εσοχές και προεξοχές, οργανώνουν τις όψεις. Ένας όγκος στη νοτιοανατολική γωνία διαφοροποιείται χρωματικά και εσωτερικά φιλοξενεί τους χώρους των καθιστικών. Τα μεγάλα παράθυρα  της γωνίας επιτρέπουν τη θέα και την είσοδο του ανατολικομεσημβρινού ήλιου στο εσωτερικό, κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

drama-andiparohi_7 drama-andiparohi_5

drama-andiparohi_8