Νέα Ραιδεστός-Ισόγεια μονοκατοικία
Νοέμβριος 2022

ΙΣΟΓΕΙΑ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ-ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΣΕ ΠΑΛΙΟ ΠΕΤΡΙΝΟ ΚΤΙΣΜΑ

θέση : Νέα Ραιδεστός, Θεσσαλονίκη

εμβαδόν : 145 τ.μ.

έτος : 2020-2021

αρχιτεκτονική μελέτη : Liza Tiktapanidou-ARCHITECTURE

φωτορεαλιστικά σχέδια : Θανάσης Τσάμης

EXT 001B
η όψη απο το δρόμο

Η ισόγεια αυτή κατοικία, σχεδιάσθηκε στη θέση του πατρικού σπιτιού, μιας διώροφης μονοκατοικίας στον οικισμό της Νέας Ραιδεστού.

Η παλιά διώροφη μονοκατοικία είχε προκύψει από αλλεπάλληλες προσθήκες καθ’ ύψος και κατ’ επέκταση, σε ένα μικρό, ισόγειο, πέτρινο κτίσμα, προϋφιστάμενο του 1955.

Αποφασίσαμε να απομακρύνουμε όλες τις μεταγενέστερες προσθήκες του κτιρίου και να σχεδιάσουμε μία νέα, σύγχρονη, εύκολη στην καθημερινή διαχείρισή της ισόγεια μονοκατοικία, σε άμεση επαφή με τον περιβάλλοντα χώρο της, διατηρώντας και ενσωματώνοντας σ’ αυτήν τον αρχικό πέτρινο πυρήνα, ως υλική ποιότητα και ως ανάμνηση του πατρικού σπιτιού.

EXT 003
Η πλάγια όψη.Στα αριστερά,το παλιό πέτρινο κτίσμα που ενσωματώθηκε στο καινούργιο.
EXT 004
Η πλάγια όψη.Νυχτερινή σκηνή.

Οι νέοι χώροι, σχεδιάσθηκαν στη συνέχεια της πέτρινης κατασκευής, προς το βάθος του οικοπέδου, όπου βρίσκεται ένας μικρός ελαιώνας, τον οποίο θελήσαμε να διατηρήσουμε.

SX 001
ΚΑΤΟΨΗ

Στην προσθήκη αυτή φιλοξενούνται οι χώροι διημέρευσης (καθιστικό,κουζίνα,χώρος φαγητού), με ανατολικομεσημβρινό προσανατολισμό και άμεση σχέση με τους αντίστοιχους ημιϋπαίθριους και υπαίθριους χώρους της κατοικίας. Μεταξύ των χώρων αυτών και του όμορου κτίσματος, σχεδιάσθηκε το κύριο υπνοδωμάτιο (master bedroom), με το μπάνιο του.

Σε μια δεύτερη μικρότερη προσθήκη, σχεδιάσθηκε το μπάνιο των υπόλοιπων δωματίων, τα οποία φιλοξενούνται στο πέτρινο κτίριο και προορίζονται για δωμάτια φιλοξενίας.

EXT 002B
Άποψη της νοτιοανατολικής αυλής. Στο βάθος, ο μικρός ελαιώνας.
INT 001
Το καθιστικό, ο χώρος φαγητού και η κουζίνα.
INT 005
INT 008B

Μεταξύ των δύο προσθηκών, ένα μικρό αίθριο, αποτελεί μικρή ιδιωτική αυλή και οπτική συνέχεια του master bedroom. Μία δεύτερη μικρή αυλή σχεδιάσθηκε στη συνέχεια του μπάνιου αυτού του δωματίου, η οποία προστατεύεται οπτικά από τον υπόλοιπο περιβάλλοντα χώρο με ένα διαχωριστικό από κεραμικά κλωστρά.

Η κατοικία, στεγάζεται από μία τετράρριχτη στο μεγαλύτερο τμήμα της ξύλινη στέγη, εμφανή εσωτερικά στους χώρους διημέρευσης.

RAIDESTOS MB 8
το master bedroom με το μπάνιο του και τις δύο μικρές αυλές

Ως προς τα υλικά , προτείνονται:

  • η εμφάνιση και αρμολόγηση της πέτρας του παλιού κτίσματος
  • εξωτερικά και εσωτερικά έγχρωμα επιχρίσματα στις αποχρώσεις της ώχρας και της τερακότας
  • το ξύλο, σε στέγη, εσωτερικές πόρτες, εξώθυρα και παντζούρια στα παράθυρα του πέτρινου κτιρίου και σε στοιχεία της επίπλωσης (κουζίνα, ντουλάπες)
  • Εσωτερικές επενδύσεις από συμπαγή τούβλα ή πλακίδια μικρών διαστάσεων τύπου cotto
  • Δάπεδα από μεγάλων διαστάσεων πλακίδια με όψη πέτρας, από μικρότερα πλακίδια τύπου cotto και από γκρίζους τσιμεντοκυβόλιθους για τον υπαίθριο χώρο.
RAIDESTOS MB 5
RAIDESTOS MB 3

ΣΧΕΔΙΑ

SX 002 6

SX 001 6

SX 003 5

SX 004 5

SX 006 3

SX 007 3

SX 008 3

SX 005 3