“το Ελληνικόν” στη Λάρισα
Δεκέμβριος 2014

TO ELLINIKON-LARISSA_01

Green Family, «το Ελληνικόν» Κατάστημα πώλησης φυτικών και βιολογικών προϊόντων
θέση οδός Κύπρου, Λάρισα
εμβαδόν 70 τ.μ.
έτος 2014
αρχιτεκτονικός σχεδιασμός T&T Architects /Λίζα Τικταπανίδου, Διονύσης Τσάσης
γραφιστική επιμέλεια BE NICE
φωτογραφίες T&T Architects /Λίζα Τικταπανίδου, Διονύσης Τσάσης

TO ELLINIKON-LARISSA_02

Το νέο κατάστημα της  Green Family “το Ελληνικόν”  στη Λάρισα,  στην” Πλατεία Λαού”, αποτελεί τμήμα ενός ενιαίου μονώροφου μεσοπολεμικού κτιρίου “Αγοράς”. Το αρχικό κτίριο όμως,  μόλις που διακρίνεται πίσω από τις ποικίλες επενδύσεις των διαφόρων καταστημάτων.

Αποτυπώνοντας και διερευνώντας το υπό ανακαίνιση κατάστημα,αποκαλύφθηκαν πίσω από τις διάφορες εσωτερικές και εξωτερικές  επενδύσεις και ψευδοροφές των προηγουμένων χρήσεων, τα εξαιρετικά αρχιτεκτονικά στοιχεία του αρχικού ιστορικού κτιρίου: ο όγκος του εσωτερικού χώρου, το μεγάλο του ύψος, τα ξύλινα ζευκτά της δίριχτης στέγης, το μεγάλο ύψος των δύο ανοιγμάτων της πρόσοψης-το ένα από αυτά με ελαφρά καμπυλωμένο πρέκι- το γείσο της στέγης με το ανάγλυφο τελείωμα της.

Αποφασίσαμε να αποξηλώσουμε κάθε μεταγενέστερη επένδυση,εσωτερικά και εξωτερικά του καταστήματος και να αποκαταστήσουμε όσο γίνεται την αρχική μορφή του κτιρίου. Έτσι το νέο κατάστημα “το Ελληνικόν”, με τις χαρακτηριστικής τεχνοτροπίας προθήκες του και το χαρακτηριστικό του πάτωμα βρήκε τον πιο ταιριαστό  του χώρο.

TO ELLINIKON-LARISSA_03  TO ELLINIKON-LARISSA_04

Σχεδιάσαμε τα εξωτερικά κουφώματα και τα νέα  στέγαστρα της όψης κατ’αναλογία με τα αντίστοιχα αρχικά . Ξανασχεδιάσαμε το αρχικό πατάρι και τη σκάλα που ανεβαίνει σ’αυτό. Κάτω από το πατάρι τοποθετήθηκαν τα ψυγεία και η σκάλα για το υπόγειο. Κεντρικά στο ισόγειο τοποθετήθηκαν τα παραδοτήρια, οι ζυγαριές και το ταμείο καθώς και μια σειρά από χαμηλές προθήκες δύο όψεων, διαμορφώνοντας έναν πλατύ διάδρομο σχήματος Π, τα άκρα του οποίου αντιστοιχούν στα δύο μεγάλα ανοίγματα της όψης. Οι προθήκες στους πλαϊνούς τοίχους φθάνουν μέχρι το ύψος της αρχικής οροφής και  τελειώνουν με τα χαρακτηριστικά γείσα του “Ελληνικόν”.

TO ELLINIKON-LARISSA_06 TO ELLINIKON-LARISSA_05

TO ELLINIKON-LARISSA_07  TO ELLINIKON-LARISSA_08

Στο  κατάστημα αυτό, στην πρόθεσή μας να ανανεώσουμε το ύφος των χώρων της εταιρίας -στοιχείο που φάνηκε ήδη στο  κατάστημα της μαναβικής στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Άθωνος- προσθέσαμε κάποια νεώτερα στοιχεία:  φυσικό ξύλο και σκούρους γκρίζους τόνους στις μεταλλικές προθήκες οι οποίοι «διασκεδάζονται» από έντονες πράσινες, κόκκινες και πορτοκαλί λεπτομέρειες -χρησιμοποιήθηκαν για να σηματοδοτήσουν την ενότητα της μαναβικής- καθώς και  έγχρωμα επιχρίσματα, ανοιχτόχρωμα για το εξωτερικό και σκούρα γκρίζα, σχεδόν μαύρα για το εσωτερικό του καταστήματος.

TO ELLINIKON-LARISSA_09  TO ELLINIKON-LARISSA_10  TO ELLINIKON-LARISSA_11

TO ELLINIKON-LARISSA_12 TO ELLINIKON-LARISSA_13 TO ELLINIKON-LARISSA_14

TO ELLINIKON-LARISSA_15 TO ELLINIKON-LARISSA_16 TO ELLINIKON-LARISSA_17

TO ELLINIKON-LARISSA_18  TO ELLINIKON-LARISSA_19 TO ELLINIKON-LARISSA_20

TO ELLINIKON-LARISSA_23 TO ELLINIKON-LARISSA_22 TO ELLINIKON-LARISSA_24

TO ELLINIKON-LARISSA_25

TO ELLINIKON-LARISSA_26 TO ELLINIKON-LARISSA_27 TO ELLINIKON-LARISSA_29

TO ELLINIKON-LARISSA_30 TO ELLINIKON-LARISSA_31