Q-CERT-ΚΤΙΡΙΟ ΓΡΑΦΕΙΩΝ
Δεκέμβριος 2023

Κτίριο Γραφείων

θέση: Πυλαία,Θεσσαλονίκη

έτος: 2023

εμβαδόν: 1.000 τ.μ.

αρχιτεκτονική μελέτη εφαρμογής, επιμέλεια: OM3 Architects, Liza Tiktapanidou-ARCHITECTURE

HM μελέτες: GMP-Κατασκευαστική Α.Ε.

κατασκευή : F-ERGON

ext 4

Η Q-Cert είναι μία εταιρεία πιστοποίησης,ηγέτιδα παγκοσμίως.

Τα νέα γραφεία της,θα φιλοξενηθούν σε ένα ιδιόκτητο,υφιστάμενο κτίριο στην Πυλαία.Η ομάδα μας ανέλαβε τον συνολικό ανασχεδιασμό του υφιστάμενου κτιρίου,το σχεδιασμό των εσωτερικών χώρων και την υλοποίησή του έργου.

Το κτίριο,ορθογώνιας κάτοψης,με αναλογία πλευρών 1:3,αναπτύσσεται σε τρεις στάθμες. Οι α’ και β’ στάθμες οργανώνονται γύρω από ένα κενό (“τρύπα”/εσωτερικό αίθριο),το οποίο διασχίζεται από έναν διάδρομο,σχήματος τραπεζίου,που ενώνει το κλιμακοστάσιο με τους υπόλοιπους χώρους.

q cert 10
η "τρύπα"-εσωτερικό αίθριο,κεντρικά του κτιρίου

Επανασχεδιάσαμε συνολικά το κτίριο,τόσο εσωτερικά,όσο και εξωτερικά,με έμφαση στη λειτουργικότητα,τον φυσικό φωτισμό και αερισμό των χώρων,την σκίαση των όψεων,τον κλιματισμό,εξαερισμό και φωτισμό, ταυτόχρονα με την αποτύπωση στο χώρο της ανανεωμένης “ταυτότητας” της εταιρείας, προσαρμοσμένης στις σύγχρονες απαιτήσεις των γραφειακών χώρων.

Οι κύριες λειτουργικές ενότητες των γραφείων οργανώθηκαν στα αριστερά και δεξιά της κάθε κάτοψης,με τα γραφεία της διεύθυνσης και του λογιστηρίου να καταλαμβάνουν τη δεξιά/νότια πτέρυγα της α’ στάθμης.

Κεντρικά και σε συνέχεια του κλιμακοστασίου,διαμορφώθηκαν οι περισσότερο“δημόσιοι”καθώς και οι βοηθητικοί χώροι του κτιρίου,σε συντονισμό με τις απαιτήσεις του Κτιριοδομικού Κανονισμού.

q cert 1
άποψη,απο την κεντρική είσοδο

Στο ισόγειο,φιλοξενείται η reception και ένας μικρός χώρος αναμονής και διαχωρισμένοι με ένα μεγάλο υαλοστάσιο,ένας χώρος συναντήσεων και συνεργασίας (meeting room) και μία κουζίνα/καντίνα/χώρος διαλείμματος και πρόχειρου φαγητού.

q cert 001 ground level
q cert 7

Στην α’ στάθμη,φιλοξενούνται οι χώροι υγιεινής και μια μικρή κουζίνα/χώρος καφέ κλπ.

q cert 002 a level

Στη β’ στάθμη,μια δεύτερη μικρή κουζίνα,αποθηκευτικός χώρος,καθώς και ένας δεύτερος, μικρότερος χώρος συναντήσεων και συνεργασίας (meeting room).

q cert 003 b level

Στις α’ και β’ στάθμες,διαμορφώνονται τρεις μικροί ημιϋπαίθριοι χώροι/διέξοδοι χαλάρωσης αλλά και χώροι για τους καπνιστές.Οι εσοχές αυτές,“διασκεδάζουν” την ανατολική και νότια όψη του κτιρίου.

ext 6
η ανατολική πίσω όψη

Η μεγάλη δυτική όψη και τμήμα της νότιας,καλύπτονται με οριζόντια σκίαστρα αλουμινίου,τα οποία προστατεύουν τους γραφειακούς χώρους, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα το κτίριο.

Η βόρεια όψη,επιλέχθηκε να μείνει “τυφλή”.

Εσωτερικά,στον κεντρικό χώρο,επιλέξαμε να αξιοποιήσουμε κάποιες από τις υφιστάμενες μεταλλικές κατασκευές γύρω από το αίθριο,κατάλοιπα της προηγούμενης χρήσης του κτιρίου σαν κατάστημα χονδρικής πώλησης/showroom,καθώς και δύο κατακόρυφα πετάσματα στις δυο πλευρές του αιθρίου, τα οποία ενοποιούσαν οπτικά τους ορόφους. Αξιοποιήσαμε τον μεταλλικό τους σκελετό και τα επανασχεδιάσαμε,εντάσσοντας εκεί τα στοιχεία του κλιματισμού του κεντρικού κενού χώρου και κάποια από τα ερμάρια των γραφείων,στις πίσω πλευρές τους.

q cert 2

Εφαρμόσαμε τα δύο χρώματα του λογότυπου της εταιρείας,το μπλε (σε μεγαλύτερη έκταση,στις οροφές των γραφείων,στα δάπεδα και σε τοίχους) και το πράσινο (σε μικρότερης έκτασης επιφάνειες και στοιχεία),σε συνδυασμό με το λευκό,το ανοιχτό γκρίζο και το μαύρο. Σε διάφορες θέσεις (ερμάρια,έπιπλα και δάπεδο διευθυντικών γραφείων,πετάσματα κλιματισμού στον κεντρικό χώρο),εντάξαμε στοιχεία με όψη ανοιχτόχρωμου ξύλου,επιχειρώντας μία επιθυμητή ισορροπία μεταξύ ψυχρού και θερμού.

Αφήσαμε εμφανείς τις οροφές των γραφείων,ώστε,αφενός να μη χαμηλώσουμε το ελεύθερο ύψος των χώρων και αφετέρου,να κάνουμε ευκολότερη την πρόσβαση, συντήρηση και προσαρμογή των δικτύων σε μελλοντικές αναδιατάξεις των θέσεων εργασίας. Χρωματίσαμε σκούρες τις οροφές και τα κάτω από αυτές δίκτυα,ώστε να αποτελούν ένα σκοτεινό φόντο για τα φωτεινά κυκλικά και γραμμικά φωτιστικά των γραφείων.

Για κάθε γραφειακή ενότητα,σχεδιάσαμε ένα κυκλικό,ηχοπροστατευμένο καθιστικό(booth),χώρο απομόνωσης και διαδικτυακής επικοινωνίας (zoom,skype) καθώς και χώρο ολιγομελών συναντήσεων/συζητήσεων.

q cert 4
τα γραφεία στα αριστερά του ισογείου-άποψη απο την είσοδο
q cert 5

Στην πτέρυγα της διεύθυνσης και του λογιστηρίου,οι επιμέρους λειτουργικές ενότητες διαιρούνται και ορίζονται με ελαφρά διαχωριστικά ραφιών και ερμαρίων και “ιεραρχούνται” με τη διαφοροποίηση των γραφείων,των καθισμάτων και του φωτισμού.

q cert 11
στα αριστερά,το λογιστήριο και στα δεξιά τα γραφεία της διεύθυνσης
q cert 11b