Πολυτελής Τουριστική Κατοικία
Ιούνιος 2018

 Costa Lagonisi-the Villa Πολυτελής Τουριστική Κατοικία
θέση Σιθωνία, Χαλκιδική
εμβαδόν 300 τ.μ.
έτος 2016-2017
αρχιτεκτονική μελέτη Λίζα Τικταπανίδου, Διονύσης Τσάσης, Στέλλα Γράβαρη
σχεδιασμός εσωτερικών χώρων Λίζα Τικταπανίδου, Διονύσης Τσάσης, Στέλλα Γράβαρη
εικονογράφιση τοίχων Διονύσης Τσάσης
σχεδιασμός πρασίνου Δημήτρης Φωκάς, Greenbox
διαχείρηση και κατασκευή έργου Greenbox
φωτογραφίες Στράτος Καλαφάτης, Λία Ναλμπαντίδου

Η κατοικία, βρίσκεται σε μια εξαιρετική τοποθεσία στη Σιθωνία, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα. Το τοπίο,συντίθεται από μικρές παραλίες πάνω σε έναν μικρό κλειστό κόλπο πλαισιωμένο από χαμηλά πρανή καλυμμένα από βράχια,θάμνους,πεύκα και ελαιόδενδρα.

  

Στη θέση της σημερινής κατοικίας, για πάρα πολλά χρόνια υπήρχε μία μισοτελειωμένη κατασκευή, ένας σκελετός από μπετόν.

Η εμπλοκή του γραφείου μας ξεκίνησε ενώ είχε ήδη αρχίσει η κατασκευή αποπεράτωσης του έργου. Κληθήκαμε εσπευσμένα να αναλάβουμε τη μελέτη εφαρμογής, να επανασχεδιάσουμε τις όψεις και να σχεδιάσουμε τους εσωτερικούς χώρους της κατοικίας , τις πέργκολες, τα σκίαστρα και τα δομικά στοιχεία του περιβάλλοντα χώρου ,να επιλέξουμε τα υλικά και να επιμεληθούμε την επίπλωση, τον φωτισμό και τη διακόσμηση. Επρόκειτο για έναν απαιτητικό σχεδιασμό, με ένα ιδιαίτερα πιεστικό χρονοδιάγραμμα, που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με την κατασκευή του έργου.

  

  

Η κατοικία,περιλαμβάνει πέντε ευρύχωρα δωμάτια με ιδιαίτερο μπάνιο καθώς και καθιστικό, κουζίνα και βοηθητικούς χώρους.

Πρόκειται για ένα χαμηλό διώροφο κτίριο με δώμα, του οποίου ένα μεγάλο τμήμα του ισογείου είναι βυθισμένο στο πρανές. Έτσι, ενώ τα δύο ανατολικά δωμάτια του ορόφου έχουν το προνόμιο της άμεσης θέας στη θάλασσα από ψηλά, τα υπόλοιπα τρία έχουν το πλεονέκτημα της άμεσης σχέσης τους με τον περιβάλλοντα χώρο και το χώμα, διαθέτοντας μικρές ιδιωτικές αυλές/υπαίθρια καθιστικά κάτω από καλαμωτές.

  

  

  

Στην ιδιοκτησία δεν υπάρχει περίφραξη, εκτός από ένα όριο,το οποίο σημαίνει την είσοδο, στο τέλος του δρόμου . Ο σχεδιασμένος περιβάλλων χώρος, συνεχίζει τις φυσικές διαμορφώσεις των γύρω πρανών καταλήγοντας στην αμμουδιά. Στη διαμόρφωσή του, χρησιμοποιήθηκαν πέτρες και βράχια της περιοχής και προστέθηκαν ελαιόδενδρα, ροδιές, θάμνοι και αρωματικά φυτά .Σε μιά γωνιά, διαμορφώθηκε και ένας μικρός λαχανόκηπος, ώστε οι φιλοξενούμενοι να έχουν τα δικά τους φρέσκα λαχανικά.

Οι πέργκολες,οι καλαμωτές και τα δάπεδα γύρω από το κτίριο ακολούθησαν ένα διαφορετικό σύστημα αξόνων από αυτό του κτιρίου, για να διασκεδασθεί η αυστηρότητα του κεντρικού πρίσματος και να υπάρξει μια χαλαρότερη μετάβαση από το γεωμετρικό- ανθρωπογενές, στο φυσικό περιβάλλον.

Το τοπίο έπαιξε τον κυρίαρχο ρόλο στην επιλογή των υλικών και των χρωμάτων, τόσο εξωτερικά, όσο και στο εσωτερικό του κτιρίου. Όπου το κτίριο ακουμπά στο έδαφος, επενδύθηκε με πέτρα της περιοχής, με την τεχνική της ξερολιθιάς, ώστε το κτίριο να αποτελέσει συνέχεια του βραχώδους πρανούς και να ενταχθεί αρμονικά στο περιβάλλον. Αδρά επιχρίσματα και πατητές τσιμεντοκονίες, στους γήινους τόνους της άμμου και των βράχων, σε συνδυασμό με απαλούς μπλε και πράσινους τόνους της θάλασσας, των πεύκων και της ελιάς σε επίπλωση και υφάσματα, μεταμορφώνονται από το φως του ήλιου που διέρχεται από τις καλαμωτές και τα ξύλινα σκίαστρα των όψεων, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στους λιγότερο εξωστρεφείς και φυσικά φωτιζόμενους χώρους της κατοικίας, όπου το φυσικό φως είναι αδύναμο, σε μια απόπειρα να εξουδετερώσουμε την ωχρότητά τους, ζωντανέψαμε τον φυσικό τόνο των ξύλινων στοιχείων, σκουρύναμε το μπλε χρώμα και φωτίσαμε το πράσινο, ώστε μέσα από την αντίθεσή τους με τους λευκούς τόνους δαπέδων και οροφών,να αποκτήσουν οι χώροι αυτοί μια ικανή ένταση που να ισορροπεί τη σχέση του μέσα με το έξω.

  

    

  

  

Στο εσωτερικό των τεσσάρων δωματίων του ορόφου, αξιοποιήσαμε την ιδιαίτερη δεξιότητα του Διονύση Τσάση σαν ζωγράφου-εικονογράφου,για να διακοσμήσουμε μεγάλες επιφάνειες τοίχων με αυθεντικά έργα, τα οποία διερευνούν τα στοιχεία που συνθέτουν το ελληνικό τοπίο και την «ελληνικότητα».Στα έργα, απεικονίζονται με τρόπο που αναφέρεται άμεσα στη λαϊκή ζωγραφική, στοιχεία των αγρών και των ελληνικών κήπων. Για το κάθε δωμάτιο, επιλέχθηκε ένα διαφορετικό θέμα (η ροδιά, η ελιά, τα χελιδόνια και τα αγριολούλουδα, οι παπαρούνες), καθιστώντας το κάθε δωμάτιο μοναδικό.

Η βασική μας απόφαση ήταν να αποφύγουμε όσο ήταν δυνατόν τον υπερσχεδιασμό των χώρων και τον άνευ λόγου εντυπωσιασμό. Θελήσαμε ένα αρχιτεκτονικά σχεδιασμένο περιβάλλον, απλό, χαλαρό και λιτό, με ισορροπημένο design, το οποίο να μην ανταγωνίζεται την ομορφιά και απλότητα του τοπίου αλλά να συνδιαλέγεται αρμονικά με αυτό και να δίνει τη δυνατότητα στους φιλοξενούμενους να νιώθουν σαν στο σπίτι τους.

το πρώτο δωμάτιο-η ροδιά

  

  

    

το δεύτερο δωμάτιο-η ελιά

    

το τρίτο δωμάτιο-τα χελιδόνια

    

    

το τέταρτο δωμάτιο-οι παπαρούνες

  

    

το πέμπτο δωμάτιο (ισόγειο)