“το Ελληνικόν” στην Ξάνθη
Απρίλιος 2012

ELLINIKON-xanthi-01

Green Family, «το Ελληνικόν» Κατάστημα πώλησης φυτικών και βιολογικών προϊόντων
θέση Ξάνθη
εμβαδόν 85 τ.μ.
έτος 2012
αρχιτεκτονικός σχεδιασμός T&T Architects /Λίζα Τικταπανίδου, Διονύσης Τσάσης
γραφιστική επιμέλεια BE NICE
φωτογραφίες Λίζα Τικταπανίδου

Το κατάστημα της εταιρίας Green Family “το Ελληνικόν” στην Ξάνθη, κατασκευάσθηκε σε μία από τις εισόδους του εμπορικού κέντρου Cosmos Center.

Στο σχεδιασμό του εφαρμόσθηκαν τα κύρια στοιχεία της εταιρικής εικόνας των καταστημάτων της Green Family, τα οποία αυτή τη φορά, έπρεπε να προσαρμοσθούν σε ένα χώρο μεγάλου μεν ύψους αλλά με τις τρεις πλευρές του να καταλαμβάνονται από βιτρίνες.

Αυτό το στοιχείο αποτελούσε μεν πλεονέκτημα για το κατάστημα ,καθώς ήταν ορατό από πολλές θέσεις, περιόριζε ωστόσο τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν οι πολυάριθμες ψηλές προθήκες του καταστήματος, καθιστώντας επομένως αναγκαία την αύξηση των εκθετικών επιφανειών.

ELLINIKON-xanthi-02   ELLINIKON-xanthi-03

Η αύξηση των εκθετικών επιφανειών επιτεύχθηκε με τη διαμόρφωση πολλαπλών επιπέδων προβολής παράλληλων  και κάθετων  στον μοναδικό τοίχο του καταστήματος. Τα επίπεδα αυτά,διατάχθηκαν με τρόπο ώστε να ορίζουν τις επιμέρους ενότητες των προϊόντων που χαρακτηρίζουν τα καταστήματα “Ελληνικόν”: μπαχαρικά και βότανα, συσκευασμένα τρόφιμα και είδη καθημερινής φροντίδας (ξηρό φορτίο), καταψυγμένα γαλακτοκομικά και αλλαντικά , προϊόντα μαναβικής.

ELLINIKON-xanthi-06

TOMI-A

ELLINIKON-xanthi-04

ELLINIKON-xanthi-07  ELLINIKON-xanthi-08

Επιπλέον ,δημιουργήθηκαν εκθετικές επιφάνειες με τη διαμόρφωση στενών και ψηλών προθηκών  τριών όψεων στις θέσεις των μεταλλικών υποστυλωμάτων της τζαμαρίας της μεγάλης βιτρίνας και άλλων χαμηλότερων προθηκών μίας όψης ανάμεσα στις προηγούμενες.

Χαμηλές γόνδολες τεσσάρων όψεων τοποθετήθηκαν και κεντρικά στο κατάστημα. Το χαμηλό ύψος εξασφάλισε την οπτική συνέχεια του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο.

TOMI-B

ELLINIKON-xanthi-05

Η εμπορική δραστηριότητα επεκτάθηκε και εξωτερικά  του καταστήματος και η λειτουργική επικοινωνία  του μέσα με τον έξω χώρο εξασφαλίσθηκε με τη διαμόρφωση μεγάλων εισόδων στο δρόμο και  στη στοά.

ELLINIKON-xanthi-17

ELLINIKON-xanthi-11  ELLINIKON-xanthi-09

ELLINIKON-xanthi-14  ELLINIKON-xanthi-13  ELLINIKON-xanthi-15 ELLINIKON-xanthi-16