”το Ελληνικόν”- delicatessen στην πλατεία Άθωνος
Αύγουστος 2016

 

deli-001

Green Family”το Ελληνικόν” DELICATESSEN (βιολογικά και τοπικά προϊόντα διατροφής)
θέση Μητρ. Γενναδίου, Πλατεία Άθωνος,  Θεσσαλονίκη
εμβαδόν 90 τ.μ.
έτος 2015
αρχιτεκτονικός σχεδιασμός T&T Architects /Λίζα Τικταπανίδου, Διονύσης Τσάσης
graffiti Διονύσης Τσάσης
γραφιστική επιμέλεια BE NICE
φωτογραφίες Στράτος Καλαφάτης, STUDIO TESSERA

Ο ιστορικός χαρακτήρας της περιοχής και η πολύ σημαντική θέση του κτιρίου ευαισθητοποίησαν τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, ο οποίος συναίνεσε σε μια προσεκτική αποκατάσταση των όψεων των κτιρίων, οι οποίες είχαν αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αλλεπάλληλες άστοχες επεμβάσεις των προηγούμενων χρήσεων.Το delicatessen της Green Family ”το Ελληνικόν”, βρίσκεται στον χαρακτηρισμένο από το ΥΠ.ΠΟ. ”ιστορικό τόπο” της Αγοράς Βατικιώτη και καταλαμβάνει τρία ξεχωριστά διώροφα καταστήματα τα οποία εφάπτονται μεταξύ τους και διαμορφώνουν ένα αυτοτελές ”αρχιτεκτονικό μέτωπο” της πλατείας Αθωνος, στην είσοδο της Αγοράς.

Αποξηλώθηκαν όλα τα νεώτερα και ετερόκλιτα στοιχεία και ανακατασκευάσθηκαν άλλα τα οποία είχαν αφαιρεθεί (όπως μεγάλα τμήματα εξωτερικών τοίχων σε ισόγειο και όροφο, μαρκίζες, γείσα και διακοσμητικές ταινίες ), με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη προσέγγιση της αρχικής μορφής των κτιρίων, στον σημερινό χρόνο.

deli-003 deli-002

deli-005 deli-004

To delicatessen της Green Family ”το Ελληνικόν” – εταιρίας γνωστής για την εξειδίκευσή της σε μπαχαρικά, βότανα και βιολογικά προϊόντα – αποτελεί το πρώτο κατάστημα της εταιρίας με προϊόντα αυτού του είδους – τυριά, αλλαντικά, αλίπαστα, κρασιά και μπύρες. Οπότε και η προσέγγισή μας διαφοροποιήθηκε σε σχέση με τα άλλα καταστήματα της εταιρίας.

Επιλέχθηκε νέο δάπεδο και επενδύσεις – τσιμεντένια πλακίδια με απλά γεωμετρικά μοτίβα σε γκρι και υπόλευκους τόνους – προστέθηκαν νέα χρώματα,το σκούρο γκρίζο για τις οροφές και το γαλάζιο για κάποια από τα ξύλινα στοιχεία – και χρησιμοποιήθηκε το μέταλλο, σε λευκούς τόνους σε κάποιες από τις προθήκες της οινοθήκης. Τα ψυγεία στους τοίχους εντοιχίσθηκαν μέσα σε ξύλινες κατασκευές πλαισιωμένες με γείσα και κορδόνια,ώστε να παραπέμπουν στο παλιό μπακάλικο και στις αρχικές χρήσεις των καταστημάτων της Αγοράς.

Τα χαμηλά ψυγεία στράφηκαν προς τα έξω, σε κοινή θέα και οι πελάτες τα προσεγγίζουν από έναν ξύλινο διάδρομο που περιγράφει το κτίριο.

deli-006 deli-009b

deli-009 deli-010

 deli-011 deli-018

 deli-012 deli-008

Μία νέα εσωτερική μεταλλική σκάλα,οδηγεί στον όροφο,του οποίου οι τρεις διαφορετικοί χώροι διαμορφώθηκαν σαν μικρές σάλες, όπου οι πελάτες θα έχουν μελλοντικά τη δυνατότητα να δοκιμάζουν διάφορα από τα προϊόντα του καταστήματος, με θέα προς την πλατεία.

deli-013b deli-016

deli-021 deli-020     deli-017deli-015

deli-022  deli-014 deli-013

Εξωτερικά, το κτίριο σοβατίσθηκε με έγχρωμα κονιάματα σε δυο κοντινούς τόνους, ώστε να τονισθούν διακριτικά οι επιμέρους ζώνες που οργανώνουν τις όψεις.

deli-002

Και όταν το βράδυ κλείνουν τα κεπέγκια (εξωτερικά ρολά), εμφανίζονται ζωγραφισμένα πάνω τους γιγάντια γουρούνια ,που συντίθενται,σαν ψηφιδωτά,από το μοτίβο των τσιμεντένιων πλακιδίων του χώρου. Η εικονογράφηση έγινε από το Διονύση Τσάση και αναφέρεται άμεσα στην κινηματογραφική ταινία των M.Caro και J.P.Jeunet, “DELICATESSEN”

001