“X20”- Μικρή Πολυκατοικία
Φεβρουάριος 2023

ΤΕΤΡΑΩΡΟΦΟ ΚΤΙΡΙΟ ΟΡΟΦΟΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ, ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

θέση: Προφήτης Ηλίας, Δράμα

εμβαδόν: 630,0 τ.μ.

έτος: 2022-

αρχιτεκτονική μελέτη: Liza Tiktapanidou-ARCHITECTURE

κατασκευή, διαχείρηση έργου: ILIONENERGY-Μαυροειδής Ν. και ΣΙΑ Ε.Ε.

συνεργάτες μηχανικοί: Ευ.Χρυσοπούλου, Δ.Πάππος, Π.Μπουδακίδης

Το υπό ανέγερση κτίριο, βρίσκεται σε ένα γωνιακό οικόπεδο της πόλης της Δράμας, στη συνέχεια της Λεωφόρου Στρατού, στο ύψος του Καπνολογικού Ινστιτούτου και σε πολύ μικρή απόσταση από τον οικισμό του Πανοράματος.

Το προαστιακό τοπίο της περιοχής, στους πρόποδες του λόφου του Κορυλόβου (σε υψόμετρο 145 μ.), σε συνδυασμό με το περιαστικό δάσος στα ανατολικά και τα βόρεια, την ανεμπόδιστη θέα προς τον κάμπο και το διατηρητέο συγκρότημα του Ινστιτούτου Καπνού και επιπλέον, ο ανατολικομεσημβρινός προσανατολισμός του, καθιστά το υπό ανέγερση κτίριο εξαιρετικά πλεονεκτικό.

Η Αρχιτεκτονική Μελέτη επιχείρησε να αξιοποιήσει όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, με στόχο ένα κτίριο κατοικιών υψηλών προδιαγραφών, τόσο λειτουργικών, όσο και αισθητικών, ισορροπώντας μεταξύ του σύγχρονου και του διαχρονικού.

Πρόκειται για τετραώροφο κτίριο σε pilotis. Αποτελείται από τρία οροφοδιαμερίσματα στους πρώτους τρεις ορόφους και ένα διαμέρισμα με σοφίτα και ιδιωτικό δώμα, στον τελευταίο όροφο.

Το ισόγειο διαμορφώνεται σε δύο επίπεδα, κάτω από pilotis.

Το χαμηλότερο επίπεδο αποδίδεται για χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων με πρόσβαση από τη Λεωφόρο Στρατού. Στο ψηλότερο επίπεδο βρίσκεται η είσοδος του κτιρίου. Η πρόσβαση γίνεται από την οδό Χίου, αρ.20.

Ο τέταρτος όροφος διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους με τη διαμόρφωση σοφίτας-εσωτερικού παταριού και με ένα ιδιωτικό δώμα στη νότια όψη, με πρόσβαση αποκλειστικά από την σοφίτα.

Η οργάνωση των όψεων προέκυψε κυρίως από τη λειτουργική επίλυση των κατόψεων και τις επιθυμητές ποιότητες των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, όσον αφορά τους βέλτιστους προσανατολισμούς και τις πολλαπλές θέες και οπτικές φυγές. Στη νότια και ανατολική όψη, οι χώροι φέρουν μεγάλα γωνιακά υαλοστάσια,που όταν ανοίγουν, ενοποιείται ο εσωτερικός με τον εξωτερικό χώρο.

Στη νότια όψη, στα αριστερά, οργανώνεται μια κατακόρυφη ζώνη εξωστών στη θέση των κουζινών των διαμερισμάτων. Ξύλινα σκίαστρα σε μεταλλικό σκελετό, προστατεύουν την επιβαρυμένη από τον προσανατολισμό νοτιοδυτική γωνία του κτιρίου, αποτελούν διαχωριστικά με το γειτονικό κτίριο και κρύβουν στοιχεία εξοπλισμού, τα οποία είναι πιθανόν να τοποθετηθούν εκεί, από τους διάφορους ιδιοκτήτες: ντουλάπες, κάδους κλπ.

Μία ξύλινη επένδυση σε όλο το ύψος του κτιρίου, συμπληρώνει την νότια όψη, ενώ το στοιχείο του ξύλου, το ξαναβρίσκουμε στους εξώστες της νοτιοανατολικής γωνίας, στις θέσεις των οροφών των βεραντών και ημιϋπαιθρίων.

Η διαμόρφωση της σημαντικής νοτιοανατολικής γωνίας, συμπληρώνεται με ζαρντινιέρες και στις 4 στάθμες, οι οποίες μεταφέρουν το στοιχείο του πρασίνου στο κτίριο.

Στην ανατολική όψη μία αρχιτεκτονική προεξοχή κλειστών εξωστών ενοποιεί οπτικά τους ορόφους 2-4 με τη σοφίτα και τη δίρριχτη στέγη, αποτελώντας τη βασική “αρχιτεκτονική χειρονομία” αυτής της όψης, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα και την είσοδο του κτιρίου.

Με μία αρχιτεκτονική προεξοχή κλειστών εξωστών οργανώνεται και η βόρεια όψη, με τα γωνιακά παράθυρα να δίνουν στα αντίστοιχα δωμάτια των ορόφων 2-4, τη δυνατότητα της θέας προς το άλσος με τα πεύκα, στα ανατολικά.

Drama X20 15

Μεγάλα γωνιακά υαλοστάσια, στα Νοτιοανατολικά, που όταν ανοίγουν, ενοποιείται ο εσωτερικός με τον εξωτερικό χώρο.
Drama X20 13
Άποψη των χώρων διημέρευσης,τυπικού οροφοδιαμερίσματος
Drama X20 16
Ο τέταρτος όροφος διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους με τη διαμόρφωση σοφίτας- εσωτερικού παταριού και με ένα δώμα στη νότια όψη με πρόσβαση αποκλειστικά από την σοφίτα.
Drama X20 17
Drama X20 18
Drama X20 19
Drama X20 20