Διαμέρισμα 35 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη
Απρίλιος 2021

Ένα πολύ μικρό διαμέρισμα, για μια νεαρή μουσικό και τη γάτα της.

θέση: Θεσσαλονίκη

εμβαδόν: 34 τ.μ.

αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Λίζα Τικταπανίδου

Photos © Nikos Vavdinoudis – Christos Dimitriou / studiovd.gr

Το αρχικό διαμέρισμα 34 τ.μ. διέθετε τέσσερεις ιδιαίτερα μικρούς χώρους (καθιστικό, υπνοδωμάτιο, κουζίνα, λουτρό), με σαφή και συμπαγή μεταξύ τους όρια.

Η σχεδιαστική μας πρόθεση ήταν να καταργήσουμε τα όρια και να διαμορφώσουμε έναν ενιαίο χώρο, ο οποίος να περιλαμβάνει όλες τις λειτουργικές ενότητες μιας κατοικίας αφήνοντας ωστόσο στο βλέμμα μακρινές και ανεμπόδιστες οπτικές.

Για την οπτική μεγέθυνση του χώρου εφαρμόσθηκε ένα ενιαίο ξύλινο δάπεδο και γυάλινες διαφανείς και ημιδιαφανείς επιφάνειες οι οποίες επιτρέπουν το φως να διαχέεται παντού. 

Στο μπάνιο και την πλάτη της κουζίνας τοποθετήθηκαν όμοια πλακίδια σε ασπρόμαυρο μοτίβο, τα οποία διπλασιάζονται και τριπλασιάζονται μέσα από τον μεγάλο καθρέφτη του μπάνιου, δημιουργώντας επιπλέον μακρινές οπτικές και την ψευδαίσθηση ενός μεγάλου χώρου.

Χρωματικά, επιλέχθηκαν ήπιοι τόνοι του λευκού και του γκρίζου, με εξαίρεση τη γωνία που πλαισιώνει το τραπέζι/γραφείο, η οποία διαφοροποιήθηκε με ένα σκούρο μωβ-καφέ τόνο.

A tiny apartment for a young musician and her cat


In its original layout, the apartment had been divided into four particularly small spaces (sitting room, bedroom, kitchen, bathroom) with clear and solid boundaries.

Our design aimed to eliminate these boundaries and create a single unit that would cover a living space’s every operational need, while allowing an unobstructed view over its entire area.

To make the flat seem larger, we opted for a parquet floor and transparent or semi-transparent glass surfaces that allow light to penetrate everywhere.For the bathroom and the back (?) of the kitchen we chose identical tiles in black and white. The large bathroom mirror, which doubles or triples the number of tiles, serves to create longer visual lines and the illusion of a larger space

.Our choice of colours was pale grey and white. The only exception is the desk/table nook, which we set apart with a dark purple-brown hue.