ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥΛΙΩΝ
Αύγουστος 2023

ΔΑΔΙΑ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥΛΙΩΝ

θέση: Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς, Έβρος

έτος: 2023

αρχιτεκτονική μελέτη: Liza Tiktapanidou-ARCHITECTURE

στατική μελέτη: Ορέστης Ιωάννου

ανάδοχοι μελετητές: ΣΥΝΑΡΜΟΓΗ ΜΕΛΕΤΩΝ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ-Γ.ΔΕΛΛΟΥΔΗΣ

00
άποψη απο το δρόμο

Η θέση η οποία επελέγη για την κατασκευή του νέου Παρατηρητηρίου Πουλιών-αντικείμενο της παρούσας μελέτης-βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο του Δάσους της Δαδιάς, νοτιοδυτικά του δασικού χώρου αναψυχής των Κατρατζήδων και πολύ κοντά στο πέτρινο γεφύρι της Πεσάνης, σε υψόμετρο 400μ.

Πρόκειται για ένα μεταλλικό κτίριο-σκάλα, συνολικού ύψους 12,70 μ. το οποίο αναπτύσσεται σε τρεις(3) στάθμες, πάνω από το ισόγειο,με υψομετρική διαφορά μεταξύ τους 3μ.Σε κάθε στάθμη, διατάσσονται σε διαφορετικές μεταξύ τους διευθύνσεις, μεγαλύτερα και μικρότερα επίπεδα-στάσεις (πλατύσκαλα, εξέδρες,πρόβολοι), από τα οποία προσφέρονται πολλαπλές θεάσεις του τοπίου, με διαφορετικούς προσανατολισμούς.

Στις εξέδρες αυτές θα μπορούν να φιλοξενούνται ολιγομελείς ομάδες παρατηρητών της ορνιθοπανίδας του Εθνικού Πάρκου.

Το κτίριο κατασκευάζεται εξολοκλήρου από μεταλλικούς φορείς, οι οποίοι εδράζονται σε βάση από σκυρόδεμα.

Τα πατήματα των σκαλοπατιών κατασκευάζονται από γαλβανισμένες πρεσσαριστές βιομηχανικές σχάρες σε βασικές βροχίδες (αξονικές ) 33×33 mm..

Τα κιγκλιδώματα εξεδρών και σκάλας, κατασκευάζονται από τελαρωμένα γαλβανισμένα εν θερμώ ανεπτυγμένα ελάσματα (expanded metal/metal de’ploye’), με βρόγχο 6*23 χιλ.

Οι χειρολισθήρες είναι ανοξείδωτοι, κυκλικής διατομής Φ50.

Για όλα τα ξύλινα στοιχεία του κτιρίου (δάπεδα, παγκάκια, σκίαστρα, επενδύσεις), επελέγη να χρησιμοποιηθούν συνθετικά υλικά πάρα πολύ υψηλής ποιότητας, με κορυφαία ανθεκτικότητα, χαμηλές θερµοδιαστολές, πολύ χαμηλή απορρόφηση υγρασίας, υψηλή μηχανική αντοχή και ιδιαίτερα εύκολη συντήρηση. Το συνθετικό υλικό αποτελείται από 60% παρθένα ξυλεία και 40% µή τοξικό HDPE (υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο). Κύρια αιτία της επιλογής ενός συνθετικού υλικού μέσα στο φυσικό περιβάλλον ενός Δάσους υπήρξε η ανάγκη της διάρκειας των υλικών στο χρόνο, με τη μικρότερη δυνατή ανάγκη συντήρησής του και τη μείωση ενδεχόμενων ατυχημάτων και μικροτραυματισμών των επισκεπτών (ολίσθηση,ακίδες κλπ).

Ολόκληρος ο μεταλλικός φορέας του κτιρίου,θα βαφεί με ηλεκτροστατική βαφή,σε κόκκινη απόχρωση RAL 2002.

04
ARXITEKTONIKA 1

ARXITEKTONIKA 2

ARXITEKTONIKA 1

ARXITEKTONIKA 2