Μετατροπή Καταστήματος σε Studio
Απρίλιος 2022

Μετατροπή ενός μικρού καταστήματος σε μικρή κατοικία/studio

θέση: Ντεπώ,Θεσσαλονίκη

εμβαδόν κάτοψης: 15τ.μ.

έτος: 2020

αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: Λίζα Τικταπανίδου

Photos © Nikos Vavdinoudis – Christos Dimitriou / studiovd.gr

Η μετατροπή ενός καταστήματος σε κατοικία είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και αποτέλεσε για το γραφείο μας σημαντική σχεδιαστική πρόκληση.

Η κατοικία αποτελεί καταφύγιο της ιδιωτικής ζωής και οφείλει να προσφέρει ιδιωτικότητα, ασφάλεια, απομόνωση από τους θορύβους της πόλης, ηλιασμό και εξαερισμό, χώρους υγιεινής, προετοιμασίας φαγητού, ύπνου και χώρους οικογενειακών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Η μελέτη, επιχείρησε να διαχειρισθεί αυτά τα ζητούμενα σε έναν μικρό χώρο εμβαδού κάτοψης μόλις 15 τ.μ. με μεγάλο ωστόσο ελεύθερο ύψος (5μ.).

Το πλεονέκτημα αυτό αξιοποιήθηκε με την κατασκευή ενός παταριού, το οποίο φιλοξενεί τον ιδιωτικό χώρο του ύπνου και της προσωπικής ενασχόλησης του ιδιοκτήτη με τη ζωγραφική.

Στο ισόγειο, διαμορφώθηκαν ένα μικρό μπάνιο, ο πάγκος της κουζίνας σε συνέχεια με μια θέση εργασίας/φαγητού και τοποθετήθηκε ένας καναπές/κρεβάτι.

Δόθηκε μεγάλη προσοχή στο σχεδιασμό των εξωτερικών κουφωμάτων, ώστε αυτά να παρέχουν ασφάλεια, ηχομόνωση και θερμομόνωση, φωτισμό, οπτικές φυγές προς τον εξωτερικό χώρο αλλά και ιδιωτικότητα.

Ο εξαερισμός του μπάνιου και της κουζίνας, έγινε με δύο εμφανείς αγωγούς, οι οποίοι διατρέχουν το χώρο,με έξοδο στο ψηλότερο επίπεδο της κατοικίας.

Διαφανή και ημιδιαφανή κρύσταλλα σε εξωτερικά και εσωτερικά κουφώματα, σε συνδυασμό με μεγάλους καθρέφτες, ενιαίες μονοχρωματικές επενδύσεις στο δάπεδο και το μπάνιο και ανοιχτόχρωμους χρωματισμούς στους τοίχους και τα ξύλινα στοιχεία της σκάλας και του παταριού,επιχειρούν να μεγεθύνουν οπτικά το χώρο.

Όλα τα μεταλλικά στοιχεία χρωματίσθηκαν σε έναν γαλαζοπράσινο τόνο που σε συνδυασμό με κάποιες επιφάνειες με όψη ξύλου και τα χρωματιστά υφάσματα καναπέ και κρεβατιού, επιχειρούν να κάνουν το χώρο όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο και “ζεστό”.

Transforming a shop into a home is a difficult proposition which challenged our design studio.

A home is a refuge, and as such should offer privacy, safety, insulation from city noise, and sufficient sun and air. It should also provide distinct spaces for hygiene, food preparation, sleep and for family and social activities.
Our design attempted to manage these requirements within a floorspace of only 15 square meters. It did however, offer considerable height (5 meters). This advantage was put to use with the construction of an attic, to be used for sleep and for the owner’s personal activity of painting.
On the ground floor we designed a small toilet, a kitchen counter, a work / dining surface and a divan that doubled as a bed.

We designed the window frames with great care to ensure that the space is safe, soundproof, well-insulated and well-lit, and that it offers a visual link to the exterior while retaining privacy.
For ventilation, two prominent vents were installed inside the space, leading to the highest level.
The combined use of transparent and semi-transparent panes of glass on the external and internal door casings, large mirrors, monochromatic flooring and a monochrome bathroom, bright colours on the walls, and the use of wood for the staircase and attic aimed to visually expand the space.
Metallic elements painted blue-green, colourful textiles for the divan and bed, and wood surfaces combine to make the space as pleasing and warm as possible.