ιατρείο ΩΡΛ
Δεκέμβριος 2021

Ιατρείο ΩΡΛ

θεση: Εγνατία,Θεσσαλονίκη

εμβαδόν: 40 τ.μ.

έτος: 2020

αρχιτεκτονικός σχεδιασμός:T&T Architects-Λίζα Τικταπανίδου,Διονύσης Τσάσης

φωτογραφίες: Nikos Vavdinoudis-Christos Dimitriou / studiovd.gr

 

Ο χώρος, ένα τυπικό, δίχωρο διαμέρισμα ενός κτιρίου γραφείων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εμβαδού 40 τ.μ., λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα επίσης σαν ιατρείο ΩΡΛ. Η νέα ιατρός ωστόσο επιθυμούσε έναν πλήρως ανανεωμένο και ευχάριστο χώρο, με σύγχρονο εξοπλισμό και αισθητική.

Η οργάνωση/φιλοξενία του εξοπλισμού του ιατρείου αποτέλεσε την αφορμή για τον εκ βάθρων επανασχεδιασμό του χώρου ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως το κάθε τ.μ. με το βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Ένα ημιδιαφανές τεθλασμένο ηχομονωτικό διαχωριστικό, αποτέλεσε το νέο όριο μεταξύ του χώρου εισόδου/αναμονής και του εξεταστηρίου / γραφείου, διαμορφώνοντας και διαφοροποιώντας επιμέρους ενότητες : χωλ εισόδου, reception, καθιστικό αναμονής, χώρο εξεταστικού κρεβατιού, μικρό χώρο πλύσης εργαλείων, θάλαμο ακουολογικών ελέγχων, μικρή αποθήκη.

Η γεωμετρία του διαχωριστικού “παρέσυρε” και τα υπόλοιπα όρια των χώρων, αναιρώντας “κεντρικότητες” και ιεραρχήσεις και προσφέροντας πολλαπλές οπτικές φυγές.

Οι διαφανείς ζώνες, χαμηλά και ψηλά στο διαχωριστικό όριο , σε συνδυασμό με το χειρισμό του φωτισμού με ενιαίο τρόπο στο σύνολο των οροφών, επιτρέπουν μακρύτερες διαδρομές στο βλέμμα , μεγεθύνοντας τον χώρο οπτικά.

Οι λευκές κατακόρυφες περσίδες σκίασης διαμορφώνουν ένα ενιαίο στοιχείο που ενοποιεί οπτικά τους δύο κύριους χώρους του ιατρείου.

Μεγάλων διαστάσεων πλακίδια σε θερμή γκρίζα απόχρωση εφαρμόσθηκαν στο δάπεδο, το μπάνιο, στο διαχωριστικό της reception και σαν επένδυση στο γραφείο της ιατρού, επιχειρώντας, σε συνδυασμό με την υπόλοιπη ήπια χρωματική παλέτα να μειώσουν την οπτική όχληση των διαφόρων και διαφορετικών στοιχείων του μικρών διαστάσεων χώρου.

Η custom επίπλωση υπάκουσε στη νέα γεωμετρία και ύφος, με κυρίαρχο στοιχείο τον καναπέ της αναμονής που διαφοροποιείται με το βαθύ μπλε χρώμα του.

This typical apartment of 40 m2 divided into two main areas, which is situated in an office complex in central Thessaloniki, had previously also served as a doctor’s surgery. But the new occupant – an ear, nose and throat specialist like her predecessor – wanted a completely new space in a contemporary style, to be fitted with the latest medical equipment.

The need to incorporate this equipment allowed for an in-depth redesign that aimed to make the best possible use of every inch of space.

A semi-transparent, angular, soundproof partition acts as the dividing line between the entrance/waiting room, and the examination room. The unusual form of the partition helps create various sub-units: entrance hall, reception, waiting room, exam table, audiometric booth, a place to clean equipment, a small storage space.

The geometrical form of the partition offers multiple sightlines and thus avoids ‘centralities’, or a hierarchical division of space.

The top and bottom bands of the partition are transparent. This, along with the
uniform use of ceiling lights, serves to visually expand the space.

White vertical blinds, used across the two main rooms of the surgery, serve to unify the area.

Large tiles in warm grey are used across the reception area, the toilet and the examination room. The soft palette aims to tone down the visual noise produced by the various components of this small space.

The new style and geometry of the surgery is accentuated by custom furniture, notably the dark blue sofa in the waiting room.